Venäjä pullistelee Itämerellä 20 sota­laivan voimin – video suur­harjoituksista julki

20 venäläistä sota-alusta on harjoitellut Itämerellä maanantaista lähtien.

27.1. 20:30

Venäjän laivasto julkisti torstaina videon sotalaivoistaan harjoituksissa. Videolla alukset ampuvat muun muassa kansi- ja ilmatorjunta-aseilla.

Venäjän Itämeren laivastoa lähti maanantaina sotaharjoitukseen Kaliningradista, venäläinen uutistoimisto RIA Novosti kertoi.

Baltijskin laivastotukikohdasta käynnistyneessä harjoituksessa on mukana 20 alusta, jotka kuuluvat Venäjän Itämeren laivastoon.

Ruotsin puolustusvoimista kerrottiin Dagens Nyheterille, että heillä oli etukäteen tieto käynnissä olevasta Itämeren sotaharjoituksesta.

Lue lisää: Venäjä pullistelee Itämerellä – ahvenan­maalainen tutkija ärsyyntyi: ”Pää pensaassa -syndrooma?”

Harjoitukseen osallistuu Venäjän Itämeren laivastosta ainakin miinanraivaajia, sukellusveneiden torjuntaan käytettäviä aluksia, ohjuslaivoja ja muita pienempiä sota-aluksia.

Venäjän asevoimien mukaan alukset harjoittelevat muun muassa puolustautumaan Venäjän joukkoihin mahdollisesti hyökkäävien ”terroristialusten” hyökkäykseltä ja havaitsemaan vihollisen sukellusveneitä.

Lue lisää: Pääkirjoitus: Sotilaallinen kilpajuoksu Ahvenanmaalle voi muuttua teoriasta todeksi – turvallisuuspoliittinen tilanne kiristyy Itämerellä

Itämeren harjoitus on osa Venäjän laivaston suurharjoitusta, jota toteutetaan tammi-helmikuun aikana myös ainakin Välimerellä, Jäämerellä, Koillis-Atlantilla ja Tyynellä valtamerellä. Harjoituksiin on määrä osallistua ainakin 140 sotalaivaa ja 10 000 sotilasta.

Hiljattain Itämerellä huomiota herättäneet Venäjän maihinnousualukset osallistuvat harjoitukseen Välimerellä, jonne ne ovat siirtyneet.

Gotlannin edustalla pyörineiden venäläisalusten takia Ruotsi siirsi pari viikkoa sitten joukkoja ja sotakalustoaan strategisesti merkittävälle saarelleen.

Myös Nato on lisännyt valmiuttaan Itämeren alueella ja Itä-Euroopassa Ukrainan jännittyneen tilanteen vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?