Munuaisensa myynyt isä varautui luopumaan lapsistaan halvemmalla – tällaista on nälän­hätä Talebanin Afganistanissa

YK:n mukaan nälänhätä uhkaa noin 9 miljoonaa afgaania. Aliravitsemuksesta kärsii 23 miljoonaa.

Talebanin sotilaita Heratissa Afganistanin länsiosassa tammikuussa 2022. Kaupungista on muodostunut laittoman munuaiskaupan keskittymä.

27.1. 4:12

Länsimielisen Ashraf Ghanin hallinnon romahdettua loppukesästä 2021 Afganistaniin laskeutui humanitaarinen katastrofi miljoonia ihmisiä ravistelevine nälänhätineen. Sky News julkaisi keskiviikkona reportaasin tuotantoryhmänsä matkasta Heratin kaupunkiin ja sen lähialueille, joissa asukkaat myyvät omia elimiään ruokkiakseen itsensä ja läheisensä.

Kaupungin ulkopuolella asuvassa kyläyhteisössä elinkaupan kerrotaan olevan peräti ainoa jäljelle jäänyt tulonlähde. Viimeisenä keinona perheet myyvät pois osan lapsista. Sky News haastatteli vanhempia, joista kumpikin oli jo myynyt munuaisensa. 25-vuotiaan naisen raportoidaan kuvailleen tilannetta itku kurkussa.

– Noin kuusi kuukautta sitten kolmivuotias poikani kuoli nälkään. En voi nähdä heidän kaikkien menettävän henkeään. Tällä tavalla ainakin joku muu ruokkii heidät, nainen kertoi.

– Ei meillä ole enää mitään myytävää. Meidän tulee myydä nyt lapsemme ja olen valmis tekemään sen vaikka 20 000 afgaanista (172 euroa). En voi mennä nukkumaan joka yö heidän itkiessään nälkäänsä, kommentoi puolestaan perheen isä.

Miehen mukaan aviopari ei ollut vielä päättänyt myytävistä lapsista, mutta kappalehinnan hän arvioi alemmaksi kuin toisen munuaisensa. Osa lapsista istui läsnä kuuntelemassa keskustelua kohtalostaan. Sky Newsin mukaan pian tilanteeseen puuttui kylässä asuva ikämies, joka yritti estää parin aikeet ja kääntyi tämän jälkeen toimittajien puoleen.

– Vetoan maailmaan, älkää jättäkö meitä yksin. Lopettakaa tämä tragedia, jossa ihmiset myyvät lapsiaan ja elimiään. Afganistan tarvitsee apua.

Vastaavanlaisista kertomuksista raportoi aiemmin viikolla Guardian. Lehti kertoi levottomuuksien vuoksi kotoaan paenneen Delaram Rahmatin ahdingosta työttömyyden ja kahdeksanlapsisen perheen puristuksessa.

Keskellä vararikkoa Rahmat on joutunut järjestämään rahat miehensä lääkkeisiin sekä taatakseen hoidon kahdelle pojalleen, joista toinen on halvaantunut ja toinen kärsii mielenterveyshäiriöistä.

– Jouduin myymään kaksi tytärtäni, kahdeksan- ja kuusivuotiaat, Rahmat kertoi brittilehdelle.

Talebanin kaapattua vallan Yhdysvallat jäädytti noin 9 miljardia dollaria Afganistanin keskuspankin varoja ja asetti useille Talebanin johtajille pakotteita. Taleban on vedonnut länsimaiden apuun, jotta maa pystyisi välttämään katastrofin ja toipumaan vuosikymmenten sotimisesta. Samalla järjestö on väittänyt kuvauksia maan sekasorrosta läntisen lehdistön propagandaksi.

YK:n mukaan peräti 23 miljoonaa afganistanilaista kärsii aliravitsemuksesta ja 9 miljoonaa uhkaa nälänhätä. Jopa 95 prosentilla ihmisistä ei ole saatavilla tarpeeksi ruokaa. Tilannetta on pahentanut kuivuusaalto, jonka on pelätty heikentävän ruokaturvaa entisestään.

Ihmiselinten ostaminen on Afganistanissa laitonta, mutta New York Timesin mukaan pääsääntöisesti viranomaiset ummistavat toiminnalta silmänsä. Kyseessä ei ole vain Talebanin uuden valtakauden aiheuttama vitsaus vaan sitä esiintyi jossain määrin myös edellisen hallinnon aikana.

Heratin kaupungissa sijaitsevassa Loqman Hakimin sairaalassa elinsiirrot ovat merkittävä liiketoimi. Jo ennen Talebanin valtaannousua sairaalan työntekijät retostelivat tehneensä yli 1 000 munuaissiirtoa viidessä vuodessa ja saaneensa runsaasti asiakkaita sekä Afganistanista että ulkomailta. Toimenpide on maassa kaksikymmentä kertaa edullisempi kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

KANSAINVÄLISET lahjoittajat ovat luvanneet Afganistaniin 250 miljoonan euron apua. Raha ohjataan Maailmanpankin hallinnoiman Afganistanin jälleenrakennusrahaston (Afghanistan Reconstruction Trust Fund, ARTF) kautta YK:n lastenjärjestö Unicefille ja Maailman ruokaohjelma WFP:lle. Rahoituksella tilkitään Maailmanpankin mukaan rahoitusvajeita jo olemassa olevissa ohjelmissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?