Ranska kielsi seksuaali­vähemmistöjen ”eheytys­hoidot” – Macron: ”Ei ole rikollista olla oma itsensä”

Uuden lain uskotaan astuvan voimaan kahden viikon sisällä.

Presidentti Macron totesi olevansa kansalliskokouksen äänestyksestä ylpeä.

27.1. 1:40

Ranska on kieltänyt seksuaalisen suuntautumisen muuttamiseen pyrkivät ”eheytyshoidot” rikosoikeudellisen rangaistuksen uhalla. Maan kansalliskokous eli parlamentin alahuone hyväksyi lain tiistaina yksimielisesti äänin 142–0.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan uuden lain nojalla hoitojen järjestäjiä voi uhata jopa 30 000 euron sakkorangaistus tai kaksi vuotta vankeutta. Lakimuutos astuu voimaan presidentin allekirjoituksella, jonka uskotaan järjestyvän kahden viikon sisällä. Presidentti Emmanuel Macron on vahvistanut suhtautuvansa lakiin suopeasti.

– Olkaamme ylpeitä, sillä näillä arvottomilla toimilla (eheytyshoidoilla) ei ole sijaa tasavallassamme. Koska ei ole rikollista olla oma itsensä, ei ole mitään eheytettävää, Macron kommentoi Twitterissä.

Ennen alahuoneen äänestystä laki sai siunauksensa parlamentin ylähuoneessa eli senaatissa, jossa se meni läpi 305 äänen murskaenemmistöllä. Vastaan äänesti 28 konservatiivista Les Républicains -puolueen senaattoria.

France24-uutissivuston mukaan lakia puoltanut Laurence Vanceunebrock kertoi rangaistuksen ulottuvan kaikkiin, jotka pyrkivät rinnastamaan seksuaalisen identiteetin tai suuntautumisen sairauteen.

– Ei ole mitään, mistä eheytyä, Vanceunebrock myötäili Macronin sanoja.

Ranskan hallituksen tasa-arvo- ja monimuotoisuusministeri Elisabeth Moreno kuvaili eheytyshoitoja ”barbaarisiksi” ja arvioi niiden jättävän kokijoihin usein pysyviä vaurioita.

Eheytyshoitoihin liittyvää lainsäädäntöä on ruodittu viime aikoina myös Suomessa. Viime syksynä hoitojen kieltämistä puoltanut Ehjänä syntynyt -kansalaisaloite sai tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta. Kansalaisaloite voidaan toimittaa eduskunnan käsiteltäväksi, kun kannatusilmoitusten määrä on tarkistettu ja hyväksytty.

Kuukautta myöhemmin Uutissuomalainen julkisti eduskunnassa teettämänsä kyselyn tulokset, joissa seitsemän kymmenestä eduskuntaryhmän puheenjohtajasta vastusti eheytyshoitoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?