Tanska muutti linjansa: Korona ei ole enää yhteis­kuntaa uhkaava tauti

Epidemiarajoituksista luovutaan maassa 1. helmikuuta.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen lehdistötilaisuudessa keskiviikkona 26. tammikuuta.

27.1. 0:33

Tanskan hallitus ei enää luokittele covid-19:tä yhteiskunnalle vaaralliseksi taudiksi. Päätöksestä ilmoitti keskiviikkona pitämässään lehdistötilaisuudessa maan pääministeri Mette Frederiksen. Asiasta uutisoi muun muassa ruotsalaislehti Aftonbladet.

– On mahtavaa, että olemme päässeet tähän, Fredriksen hehkutti.

Tanskan on määrä purkaa epidemiarajoituksensa helmikuun alussa. Päätöstä perustellaan piakkoin huippunsa nähneellä omikronaallolla. Rajoitusten on suunniteltu kohdistuvan tämän jälkeen vielä matkustajiin, joiden tulee ainakin helmikuun ensimmäisillä viikoilla esittää todistus negatiivisesta koronatestituloksesta päästäkseen Tanskaan.

Koronatartuntoja rekisteröidään Tanskassa toistaiseksi ennätyksellisen paljon. Tiistaina raportoitiin 46 000 uudesta tartunnasta. Lisäksi sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä on ollut maassa nousussa.

Epidemian parissa työskentelevät terveysviranomaiset ovat kuitenkin todenneet kantokyvyn pysyvän nykytilanteessa turvattuna. Laskelmat perustuvat väestön korkeaan rokotuskattavuuteen. Yli 60 prosenttia tanskalaisista on saanut kolmannen koronarokoteannoksen.

Talouslehti Forbesin mukaan pääministeri Frederiksen nosti saman asian esiin keskiviikkoisessa lehdistötilaisuudessa.

– On tanskalaisten jalomielisen rokottautumisen ansiota – myös kolmannen annoksen kohdalla – että rajoituksista voidaan nyt luopua. Korkealla rokotuskattavuudella on mahdollista erottaa toisistaan tartunta- ja sairaalatapausmäärät, hän totesi.

Vajaan kuuden miljoonan asukkaan maassa on sairaalahoidossa tällä hetkellä runsaat 900 koronapotilasta. Tosin runsas kolmannes koronapotilaista on terveysviranomaisten mukaan hakeutunut hoitoon muiden kuin koronaoireiden vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?