Stoltenbergilta tiukka vaatimus: Venäjän pitää vetää joukkonsa Ukrainasta, Georgiasta ja Moldovasta

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg piti tiedotustilaisuuden keskiviikkoiltana ja kehotti Venäjää pidättäytymään sotilaallisesta uhittelusta.

26.1. 20:12 | Päivitetty 26.1. 22:09

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg piti keskiviikkoiltana tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi Naton kannasta Venäjän vaatimiin turvallisuustakuihin.

Venäjä on vaatinut Natolta ja Yhdysvalloilta, ettei Nato laajenisi kohti itää.

Stoltenberg kertoi keskiviikkoiltana tiedotustilaisuudessa, että Nato toivoo diplomaattista ratkaisua, mutta on varautunut pahimpaan.

Stoltenberg toivoi kehitystä Naton ja Venäjän välisissä suhteissa, Euroopan turvallisuustilanteessa sekä asevalvonnassa, läpinäkyvyydessä ja riskien vähentämisessä.

Stoltenberg kertoi Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin tapaan, että valtioilla on oikeus päättää itse liittoumistaan, ja kehotti Venäjää pidättäytymään sotilaallisesta uhittelusta.

–  Venäjän pitää myös vetää joukkonsa Ukrainasta, Georgiasta ja Moldovasta, missä ne ovat ilman näiden maiden suostumusta, Stoltenberg sanoi.

Yhdysvaltojen mukaan Nato aikoo pitää Naton avoinna uusille jäsenmaille.

–  Teemme selväksi, että olemme sitoutuneet ydinperiaatteisiin, joihin kuuluu Ukrainan suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden ylläpitäminen ja puolustaminen sekä valtioiden oikeus päättää itse turvallisuusasioistaan ja liittoumistaan, Blinken kertoi.

Yhdysvallat ja Nato ovat jättäneet keskiviikkona kirjallisen vastauksen Venäjälle, kertoo Venäjän ulkoministeriö.

Yhdysvaltain ulkoministeri Blinkenin mukaan Yhdysvaltain Venäjälle lähettämää vastausta ei aiota julkistaa diplomaattisista syistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?