Elon Muskin yhtiön raketti on törmäämässä Kuuhun – karkasi kontrollista jo 7 vuotta sitten

Maaliskuun alkuun ennustetun törmäyksen toivotaan tuovan tutkijoille arvokasta lisätietoa.

SpaceX-yhtiön Falcon 9 -kantoraketti lähti marraskuun lopulla kohti avaruutta Yhdysvaltain Kaliforniassa sijaitsevasta avaruustukikohdasta. Kyseisellä kerralla sillä oli kyydissään DART-luotain.

26.1.2022 15:08

Lähes seitsemän vuotta avaruudessa matkaa taittanut miljardööri Elon Muskin SpaceX-yhtiön raketti on törmäyskurssilla Kuun kanssa, kertovat asiantuntijat teknologiaan keskittyvän Ars Technica -uutissivuston mukaan. Asiasta uutisoi myös brittilehti Guardian.

Asian pani ensimmäisenä merkille blogissaan Bill Gray, joka kehittää ohjelmistoja Maan läheisyydessä liikkuvien objektien, kuten asteroidien ja komeettojen seuraamiseen. Grayn laskelmien mukaan Falcon 9 -kantoraketin toinen vaihe osuu Kuun pimeälle puolelle todennäköisesti 4. maaliskuuta.

Falcon 9 laukaistiin avaruuteen Floridasta helmikuussa 2015. Mukanaan se vei avaruussäätä mittaavan satelliitin, joka pääsi etenemään kohti määränpäätään ongelmitta.

Raketin toinen vaihe oli kuormasta irtaannuttuaan kuitenkin niin korkealla, ettei sillä ollut enää riittävästi polttoainetta maan ilmakehään palatakseen. Ars Technicaan asiasta kirjoittaneen meteorologin Eric Bergerin mukaan sillä ei myöskään enää tarpeeksi energiaa paeta Maan ja Kuun keskinäistä vetovoimaa.

– Joten helmikuusta 2015 lähtien se on seurannut jokseenkin kaoottista kiertorataa, Berger kirjoitti.

Grayn mukaan Falcon 9:n reitti liippasi läheltä Kuuta jo tammikuun 5. päivänä.

– Tämä on tietääkseni ensimmäinen tapaus, jossa avaruusromua törmää Kuuhun tahattomasti, hän sanoi.

Raketin massa on noin 4 000 kiloa ja sen odotetaan törmäävän Kuuhun noin 9 300 kilometrin tuntivauhdilla. Törmäyksen ei odoteta näkyvän maahan, mutta sen toivotaan tarjoavan tutkijoille lisää arvokasta tietoa kappaleiden törmäysten vaikutuksista kuussa.

– Niille, jotka kysyvät: Kyllä, vanhan Falcon 9 -raketin korkealle kiertoradalle jäänyt toinen vaihe törmää Kuuhun maaliskuun 4. päivänä. Se on kiinnostavaa, mutta ei kovin kummoinen juttu, kommentoi Harvardin yliopiston astrofyysikko Jonathan McDowell asiaa Twitterissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?