Sotilas­juntta kaappasi vallan Burkina Fasossa ja kannattajat kutsuvat nyt Venäjää avuksi – "Ainakin voimme kokeilla jotain uutta"

Mielenosoittajien mukaan Venäjän operaatiot Afrikassa ovat tuottaneet lupaavia tuloksia.

Venäjä-mielisiä mielenosoittajia Burkina Fason pääkaupungissa Ouagadougouhussa tiistaina 25. tammikuuta.

26.1. 5:38

Sotilasjuntta kaappasi maanantaina vallan Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Burkina Fasossa ja pidätti maan demokraattisesti valitun presidentin Roch Marc Christian Kaboren. Tapauksesta uutisoivan New York Timesin mukaan heti seuraavana päivänä uuden hallinnon tueksi pääkaupunkiin Ouagadougouhun kokoontuneet mielenosoittajat vaativat muutoksia maan ulkomaansuhteisiin.

– Me haluamme olla Venäjän kumppaneita. Kauan eläköön Venäjä! täräytti paikalle saapunut rakennusinsinööri Bertrand Yoda.

– Me tuemme venäläisiä. Perheemme tekevät kuolemaa ja työttömyys nousee. Silti Ranska ei ole juuri auttanut. Ainakin voimme kokeilla jotain uutta, kiteytti puolestaan vettä ammatikseen kaupitteleva Aminata Cissé.

Kantaansa selventääkseen mielenosoittajat heiluttelivat Venäjän lippuja ja arvostelivat samanaikaisesti entistä siirtomaaisäntäänsä Ranskaa. NYT:n mukaan Venäjä-mielinen sisältö on levinnyt viime aikoina kulovalkean tavoin myös paikallisissa some-kanavissa.

Kansalaisten tyytymättömyyttä on ruokkinut valtiovallan kyvyttömyys nujertaa maassa vuodesta 2016 rehottanut islamistinen radikalismi. Levottomat olot ovat pakottaneet 1,4 miljoonaa kansalaista pakenemaan kodeistaan ja vaatineet 2 000 henkeä.

Vallankaappauksen yhteydessä Burkina Fason hallitus ja parlamentin puhemies kuljetettiin armeijan kasarmeille, minkä jälkeen parlamentti julistettiin lakkautetuksi. Monet NYT:n haastattelemista kansalaisista kertoivat vaikuttuneensa aiemmin Venäjän interventioista Keski-Afrikan tasavaltaan ja Malille. Molemmat maat sijoittuvat samalle Sahelin alueelle Saharan eteläpuolelle.

– Euroopan ja varsinkin Ranskan vaikeudet hillitä jihadistiryhmiä Sahelissa ovat tarjonneet Venäjälle mahdollisuuden laajentaa turvallisuusyhteistyötään varsinkin Malilla, European Council on Foreign Relations (ECFR) -ajatushautomon asiantuntija Andrew Leibovich kommentoi NYT:lle.

– (Venäjän) palkka-armeijoiden historia Afrikassa ja Lähi-idässä on parhaassa tapauksessa kaksijakoinen ja sitä sävyttävät merkittävät väärinkäytökset, hän lisää.

Venäjän vaikutusvallan kasvu Sahelissa ja Afrikassa on näkynyt Malin lisäksi muun muassa aiemmilla interventioilla Libyaan, Sudaniin ja Mosambikiin. Asiantuntijoiden mukaan kohteille ominaisia piirteitä ovat runsaat luonnonvarat ja tarve sotilaalliselle avulle. Läntinen vaikutusvalta on joko hiipuva tai olematon. Tavallisesti Venäjän tuki tulee sotilaallisen neuvonannon, aseiden ja palkkasotureiden muodossa. Vastineeksi maat myöntävät joko rahaa tai lupia louhia kultaa, timantteja ja muita resursseja.

Venäjän sotilaallisesta läsnäolosta Burkina Fasossa ei ole tällä hetkellä tietoa. NYT:n mukaan myöskään sotilasjunttaa johtavan everstiluutnantti Paul-Henri Sandaogo Damiban henkilökohtaisesta kannasta ei ole varmuutta. Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset pitävät yhteistyötä Venäjän kanssa joka tapauksessa mahdollisena.

Burkina Faso kuuluu maailman köyhimpiin maihin. Viime vuonna maassa tapettiin kaksi espanjalaista toimittajaa ja yksi irlantilainen luontoaktivisti. Kyseessä oli salametsästystä tutkivaan ryhmään kohdistettu väijytys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?