Näin Yhdysvallat on reagoinut Venäjän uhkaan viime viikkoina – onko pian odotettavissa täys­käännös?

Viimeisten kahden viikon kuluessa Ukrainan kriisiä on yritetty ratkoa muun muassa liudalla neuvotteluja. Yhdysvallat on ryhtynyt myös käytännön toimiin muun muassa kansalaisiaan evakuoimalla.

Yhdysvallat kertoi sunnuntaina määränneensä Kiovan-suurlähetystönsä henkilökunnan perheenjäsenet evakuoitaviksi Ukrainasta. Ukraina on luonnehtinut määräystä ”ennenaikaiseksi”.

24.1. 13:12

Jännitteet Venäjän sekä Yhdysvaltojen ja sen johtaman sotilasliitto Naton välillä ovat kiristyneet viime aikoina voimakkaasti, kun Venäjä on koonnut joukkoja ja kalustoa Ukrainan rajan tuntumaan sekä kasvattanut naapurimaahansa kohdistuvaa uhkaa myös muilla tavoin. Yhdysvallat on pyrkinyt tähän saakka suhtautumaan tilanteeseen pidättyvästi, jotta Venäjä ei provosoituisi tunkeutumaan Ukrainan rajan yli.

Maanantaina New York Times kuitenkin uutisoi, että Yhdysvaltojen maltilliseen linjaan olisi mahdollisesti tulossa täyskäännös. Lehden lähteiden mukaan presidentti Joe Biden harkitsisi parhaillaan lisäjoukkojen lähettämistä Naton liittolaismaihin Itä-Eurooppaan.

Lue lisää: NYT: Biden harkitsee lisä­joukkojen lähettämistä Baltiaan ja muualle Itä-Eurooppaan

IS kokosi yhteen Yhdysvaltojen toimet Ukrainan kriisissä viimeisten parin viikon ajalta.

Tammikuun toisella viikolla tilannetta yritettiin ratkoa useiden neuvottelujen sarjalla. Alkuviikosta Yhdysvaltain ja Venäjän edustajat keskustelivat Sveitsin Genevessä Ukrainasta ja Euroopan turvallisuustilanteesta, ja myöhemmin Venäjän ja Naton edustajat tapasivat Brysselissä niin ikään neuvottelujen merkeissä.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg piti myönteisenä asiana osapuolten päätymistä saman neuvottelupöydän ääreen, mutta neuvottelujen jälkeen hän totesi Natolla ja Venäjällä olevan edelleen ”suuria erimielisyyksiä, joita ei ole helppo ylittää”.

Läpimurtoa ei syntynyt, eikä Venäjä suostunut perääntymään vaatimuksistaan ”turvatakuista”, joihin lukeutuu esimerkiksi Naton itälaajentumisen pysäyttäminen.

Venäläisiä joukkoja ja kalustoa taltioitui satelliittikuvaan Krimin niemimaalla sijaitsevalla Novo Ozernojen alueella lokakuussa.

Lue lisää: Stoltenberg: Natolla ja Venäjällä suuria eri­mielisyyksiä – viittasi myös Niinistön uuden­vuoden­puheeseen

Viime viikon alkupuolella Valkoisen talon lehdistöedustaja Jen Psaki luonnehti tilannetta ”erittäin vaaralliseksi”. Psaki ilmoitti, että Venäjä saattaa hyökätä Ukrainaan millä hetkellä hyvänsä sekä vakuutti, ettei mitään tapaa vastata mahdolliseen hyökkäykseen ole suljettu pois.

Saman viikon tiistaina Biden ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö kävivät pitkän puhelinkeskustelun Yhdysvaltojen aloitteesta.

– Puhelu presidentti Bidenilta. Jaettua huolta Euroopan turvallisuudesta, Niinistö kommentoi Twitterissä myöhemmin.

Keskiviikkona maailmalla hämmennyttiin Bidenin puheista lehdistötilaisuudessa. Yhdysvaltain presidentti vakuutti Venäjän invaasion johtavan ankaraan reaktioon, jota ei kuitenkaan välttämättä seuraisi ”vähäpätöisen maahantunkeutumisen” jäljiltä.

Myöhemmin Biden tarkensi tarkoittaneensa suoranaisella invaasiolla kaikkia Ukrainan rajan ylittäneitä ja ukrainalaissotilaiden kimppuun käyviä venäläisjoukkoja. Ukrainalaiset kommentoivat Bidenin puheita myöhemmin järkyttyneinä.

– Tässä näytettiin Putinille vihreää valoa astua Ukrainaan heti, kun häntä huvittaa. Kiova on pöyristynyt, eräs viranomaislähde kertoi CNN:lle nimettömänä.

Lue lisää: Sauli Niinistö teki Krimin valtauksen yhteydessä eri ratkaisun kuin suurvaltojen johtajat – tämän vuoksi presidentin puhelin soi nyt tiuhaan

Perjantaina Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken tapasi Genevessä venäläisen kollegansa Sergei Lavrovin. Ministerit kertoivat tavattuaan, että Yhdysvallat oli luvannut toimittaa tällä viikolla kirjalliset vastaukset Venäjän turvallisuusvaatimuksiin.

Lavrovin mukaan hänen ja Blinkenin välillä pidetään uusi tapaaminen sen jälkeen, kun Venäjä on saanut Yhdysvalloilta vastauksensa.

– Emme odottaneet tänään mitään suuria läpimurtoja, mutta uskon, että olemme nyt selvällä polulla sen suhteen, että ymmärrämme toistemme huolenaiheet ja näkökannat, Blinken sanoi suoriksi kuvailtujen neuvottelujen jälkeen.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kättelivät neuvoltuaan Genevessä perjantaina.

Lue lisää: Lavrov: Yhdys­vallat antaa kirjallisen vastauksen Venäjän vaatimuksiin ensi viikolla

Niin ikään viime perjantaina Baltian maat kertoivat saaneensa Yhdysvalloilta hyväksynnän aseiden toimittamiseksi Ukrainaan, jotta sen puolustusta saataisiin vahvistettua.

Lauantaina CNN uutisoi viranomaislähteisiin nojaten vahvistamattoman tiedon, jonka mukaan Yhdysvaltain Kiovan-suurlähetystö oli pyytänyt maan ulkoministeriöltä lupaa evakuoida osan henkilökunnastaan sekä sen perheenjäseniä Ukrainasta. Erään lähteen mukaan evakuoinnin odotettiin käynnistyvän todennäköisesti tulevalla viikolla.

– Suoritamme tarkkaa valmiussuunnittelua turvallisuustilanteen heikkenemisen varalta kuten aina, suurlähetystön tiedottaja kommentoi CNN:lle.

Samana päivänä Yhdysvaltain Ukrainan-suurlähetystö kertoi Twitterissä, että Ukrainaan on perjantai-iltana saapunut ensimmäinen presidentti Joe Bidenin avustuslähetys. Sen kerrottiin sisältävän ”200 000 paunaa (reilut 90 000 kiloa) tappavaa apua, mukaan lukien ammuksia Ukrainan etulinjan puolustajille".

Lue lisää: CNN: Yhdysvallat valmistautuu evakuoimaan suur­lähetystön henkilöstöä Kiovassa – Biden toimittanut Ukrainaan 90 tonnia ”tappavaa apua”

Sunnuntaina Yhdysvaltain ulkoministeriö julkaisi päivitetyn matkustustiedotteen, jossa se ohjeisti maan kansalaisia olemaan matkustamatta Venäjälle. Ohjetta perusteltiin muun muassa jännitteisellä tilanteella ja yhdysvaltalaisiin mahdollisesti kohdistuvalla häirinnällä, johon ulkoministeriön mukaan voivat ryhtyä myös Venäjän hallinnon turvallisuusviranomaiset.

Erityisesti yhdysvaltalaisia pyydettiin pysymään poissa Venäjän ja Ukrainan välisen rajan tuntumasta alueen arvaamattoman tilanteen vuoksi. Myös Ukrainaan matkustamista neuvottiin välttämään.

Presidentti Joe Bidenin puheet ”vähäpätöisestä maahantunkeutumisesta” pöyristyttivät ukrainalaisia sekä hämmensivät muuta maailmaa viime viikolla.

Myöhemmin sunnuntaina CNN sai vahvistusta edellisen päivän uutiselleen, kun Yhdysvallat kertoi määränneensä Kiovan-suurlähetystön henkilökunnan perheenjäsenet evakuoitavaksi maasta Venäjän uhan vuoksi.

Ulkoministeriö antoi luvan poistua maasta vapaaehtoisesti myös Yhdysvaltain hallinnon työntekijöille, ja muitakin kansalaisia kehotettiin harkitsemaan Ukrainasta lähtemistä välittömästi.

– Olemme konsultoineet Ukrainan hallitusta tässä asiassa. Koordinoimme liittolaistemme ja kumppaniemme suurlähetystöjä Kiovassa, kun ne määrittävät omaa kantaansa asiaan, tilanteesta huolimatta edelleen ovensa avoimina pitävä Yhdysvaltain suurlähetystö tiedotti.

Maanantaina New York Times kertoi nimettömiltä viranomaislähteiltä saamansa tiedon, jonka mukaan Biden harkitsisi parhaillaan lisäjoukkojen lähettämistä Naton liittolaismaihin Baltiassa ja muualla Itä-Euroopassa. Lähteiden mukaan Biden olisi tekemässä asiasta päätöstä alkuviikosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?