Suomi ja Ruotsi vierailevat tänään Naton pakeilla – keskustelussa turvallisuuspoliittinen tilanne

Myös tämänpäiväisessä EU:n ulkoministerikokouksessa puidaan Ukrainan kriisiä. Mahdollisista uusista Venäjään kohdistuvista pakotteista ei odoteta yksityiskohtaista keskustelua.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja ulkoministeri Pekka Haavisto lokakuussa 2021.

24.1. 6:20

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tapaa tänään sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin Brysselissä. Haaviston kanssa tapaamiseen osallistuu Ruotsin ulkoministeri Ann Linde.

Haaviston ja Linden on määrä keskustella Stoltenbergin kanssa ajankohtaisesta turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Suomi ja Ruotsi eivät kuulu Natoon, mutta ovat sotilasliiton läheisiä kumppaneita.

Tänään Brysselissä järjestetään myös EU-maiden ulkoministerien kokous, jossa keskustellaan erityisesti Euroopan turvallisuustilanteesta ja Venäjän viimeaikaisista toimista Ukrainan rajalla.

Venäjä on koonnut joukkojaan Ukrainan rajan tuntumaan ja jännitteet ovat viime aikoina kiristyneet merkittävästi. Huolta ovat herättäneet myös Venäjän esittämät tiukat vaatimukset, jotka liittyvät Euroopan turvallisuuteen.

Erilaisia vastauksia valmistellaan

Länsimaat ovat varoittaneet Venäjää vakavista seurauksista, jos maa nyt hyökkäisi Ukrainaan.

Mahdollisten seurauksien konkreettisesta sisällöstä ei ole tarkkaa tietoa julkisuudessa, sillä esimerkiksi EU ei ole paljastanut yksityiskohtaisesti, millaisiin vastatoimiin se ryhtyisi.

Mahdollisiin toimiin voisivat sisältyä esimerkiksi uudet järeät pakotteet. EU:lla on jo ennestään voimassa Venäjän vastaisia pakotteita.

EU-virkamiehen mukaan ulkoministerien ei ole tänään tarkoitus päättää tai keskustella yksityiskohtaisella tasolla pakotteista. Erilaisia vaihtoehtoja valmistellaan EU:n sisällä.

Saksasta hämmentäviä kommentteja

Viikonloppuna suuresta EU-maasta Saksasta kuului kummastusta herättäneitä viestejä Ukrainan kriisistä.

Huomiota herättivät erityisesti Saksan merivoimien komentajan Kay-Achim Schönbachin harkitsemattomat kommentit. Schönbach muun muassa luonnehti hölynpölyksi ajatusta siitä, että Venäjä hyökkäisi Ukrainaan. Schönbach päätyi eroamaan tehtävästään kommenttiensa jälkeen.

Sunnuntaina liittokansleri Olaf Scholz varoitti Süddeutsche Zeitungin haastattelussa Venäjää "korkeasta hinnasta", jos se hyökkää Ukrainaan. Samalla hän kuitenkin edellytti viisautta, kun mietitään pakotteita sekä sitä, "mitä seurauksia niistä meille voisi olla".

Uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken pyrki sunnuntaina lievittämään kireitä suhteita sanomalla, ettei hänellä ole epäilyksiä siitä, etteikö Saksa ylläpitäisi yhtenäistä rintamaa sotilasliitto Naton kanssa Ukrainan kriisin yhteydessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?