Tongan ennen­näkemättömän korkea tuhka­pilvi näkyi kansain­väliselle avaruus­asemalle asti

Tongan tulivuorenpurkauksesta noussut tuhkapilvi kohosi poikkeuksellisen korkealle.

Hunga Tonga-Hunga Ha'apai -tulivuoren purkaus aiheutti valtaisan savupilven.

22.1. 16:02

Tiedemiehet ovat laskeneet, että Tongan tulivuorenpurkauksesta seurannut savu-, höyry- ja kaasupilvi nousi 55 kilometriä maanpinnan yläpuolelle. Pilvi nousi keski-ilmakehälle, stratosfäärin ja mesosfäärin korkeudelle.

Avaruustutkimus- ja avaruusteknologian kehittämislaitos RAL Spacen asiantuntija Simon Proud sanoo BBC:lle, että kyseessä on ennenkuulumaton korkeus tulivuoren purkaukselle.

Tulivuori purkautui Tyynellä valtamerellä sijaitsevassa Tongan saarivaltiossa viikko sitten. Tulivuorenpurkaus oli asiantuntijoiden mukaan todennäköisesti voimakkain maailmassa yli 30 vuoteen, kertoi CNN.

Purkaus oli niin voimakas, että räjähdyksen ääni kuului Alaskassa asti. Purkauksesta seurannut savu-, höyry- ja kaasupilvi muodosti jättiläismäisen sienen, se kohosi taivasta kohti ja näkyi laajalti Tyynen valtameren alueella.

Tuhkapilvi näkyi jopa kansainväliselle avaruusasemalle.

Kansainväliseltä avaruusasemalta otettu kuva tuhkapilvestä.

Lue lisää: Satelliittikuvat paljastavat: Tällaista tuhoa Tongan valtaisa tsunami jätti jälkeensä

Viime vuosisadan rajuin tulivuorenpurkaus oli Filippiineillä sijaitsevan Pinatubon purkaus kesäkuussa 1991.

Pinatubon purkauksen synnyttämä pilvi jäi asiantuntijoiden mukaan Tongan pilveä pienemmäksi, se kohosi tuskin 40 kilometrin korkeuteen. Tosin purkauksista saadaan nykyisin tarkempia satelliittikuvia ja parempaa tietoaineistoa.

Avaruustutkijat ovat laskeneet, että Tongan purkauksessa syntyneestä pilvestä vain pieni osa kohosi 55 kilometrin korkeuteen ja ilmakehän korkeimmille tasoille nousi vesihöyryä.

Suurin osa pilvestä jäi heidän mukaansa 35 kilometrin korkeudelle.

Tongan tulivuoren aiheuttama savupilvi satelliittikuvassa.

Amerikkalaiset avaruustutkijat ovat laskeneet, että Tongan purkaus vastaa voimakkuudeltaan 10 TNT-megatonnia. Tongan purkaus oli siten 500 kertaa voimakkaampi kuin Hiroshiman ydinpommi.

Purkauksen voimakkuuteen vaikutti asiantuntijoiden mukaa se, että tulivuori sijaitsee merenpinnan alapuolella.

Aucklandin yliopiston professori Shane Cronin selvittää BBC:n mukaan, että tulivuoresta purkautuvan magman ja meriveden kohtaaminen aiheutti räjähdyksen, jossa pääsi purkautumaan ilmakehään vulkaanisia kaasuja tulivuoren sisältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?