Viron presidentti jyrähti Venäjän vaatimuksesta perua Naton laajentuminen: ”Se on hyökkäys, jota me tiukasti vastustamme”

”Viro ei hylkää ystäviään, jos he tarvitsevat apua.”

Presidentti Alar Karisin mielestä Venäjä voisi miettiä, miksi moni Itä-Euroopan maa aikoinaan liittyi Natoon.

22.1. 8:45

Viron presidentti Alar Karisin mukaan Venäjän vaatimus palata vuoden 1997 asetelmiin on hyökkäys sotilasliitto Natoa kohtaan.

– Se on hyökkäys, jota me tiukasti vastustamme, Karis muotoilee julkaisemassaan kannanotossaan.

Karisin kannanotto liittyy Venäjän presidentti Vladimir Putinin väitteisiin, joiden mukaan sotilasliitto Nato ja Yhdysvallat ovat pettäneet aikoinaan Venäjälle antamansa lupauksen siitä, ettei Nato laajenee itään.

Lue lisää: Lupasiko Yhdysvallat vuonna 1990, että Nato ei laajene? Näin Venäjä tulkitsee kohtalokkaita sanoja väärin: ”Ei tuumaakaan”

Karis muistuttaa, että vuoden 1997 jälkeen sotilasliittoon liittyi 14 nykyistä Itä-Euroopan maata. Maat muodostavat lähes puolet nykyisestä sotilasliitosta.

Karis kehottaa Venäjää miettimään, miksi nämä maat ovat hakeutuneet Natoon ja keneltä ne ovat turvaa etsineet.

Karisin mukaan ei voida ajatella paluuta Naton itälaajentumista edeltävään aikaan. Se merkitsisi paitsi Naton myös Euroopan Unionin loppua. Monet näistä Itä-Euroopan maista kuuluvat molempiin liittoutumiin.

Karis kertoo, miten ihmiset ovat huolestuneita kiristyvistä tunnelmista. Kestettävinä on kolme kriisiä: pandemia, kallistuva energia ja turvallisuustilanne.

Hän kertoo, miten yksi toimittaja oli kysynyt televisiohaastattelussa, milloin sota syttyy.

– En tiedä vastausta kysymykseen. Luonnollisesti toivon diplomaattisten ponnistelujen tuottavan tulosta ja että sota ei ala. Samaan aikaan tilanne Ukrainaan liittyen on äärimmäisen kireä Venäjän toimien johdosta.

Presidentti Karis vakuuttaa, ettei Viron pidä olla peloissaan. Viro on sekä EU:n että Naton jäsen.

– Venäjä ei tule hyökkäämään EU:hun eikä Natoon.

Viro ja sen liittolaiset jatkavat presidentin mukaan keskusteluja Venäjän kanssa, jos Venäjä on valmis helpottamaan Euroopan tilannetta.

– Mutta jälleen kerran, me emme neuvottele heidän kanssaan Naton hajottamisesta.

Presidentti kertoo tukevansa Viron hallituksen toimia parantaa maan puolustusta ja osallistua entistä enemmän Naton yhteiseen puolustamiseen.

Karis muistutti, ettei Viro ole yksin.

– Ja mikä tärkeintä, Viro ei hylkää ystäviään, jos he tarvitsevat apua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?