Rajoituksia höllennetään nyt kautta Euroopan

Euroopassa koronarajoituksia ollaan varovaisesti purkamassa, vaikka tartuntakäyrät ovat edelleen korkealla tasolla.

21.1. 21:59

Useat Euroopan maat tiukensivat joulun alla koronarajoituksia omikronmuunnoksen levitessä. Nyt yhteiskuntia ollaan avaamassa.

Irlannin pääministeri Micheál Martin vahvisti perjantaina, että maa poistaa lähes kaikki koronarajoituksensa heti lauantaiaamusta alkaen, kertoo Guardian. Rajoituksista jäävät voimaan kasvomaskit, omaehtoinen eristäytyminen positiivisen koronatestin jälkeen sekä koronapassi matkustamista varten.

Ranskassa pääministeri Jean Castex ilmoitti torstaina, että maa luopuu rokotepassin avulla konserttisalien, urheilukatsomoiden ja muiden tapahtumien yleisökapasiteettirajoituksista 2. helmikuuta alkaen. Myös maskipakko ulkona poistuu Ranskassa samaan aikaan. Asiasta kertoo France24.

Ranskan Nizzassa kysytään ravintolassa rokotepassia.

Britannian pääministeri Boris Johnson kertoi keskiviikkona, että maassa luovutaan heti torstaista alkaen maskipakosta, koronapassista ja etätyöohjeistuksesta.

Lue lisää: Britannia luopuu maskipakosta, koronapassista ja etätöistä – asiantuntija: ”Ehkä olisi ollut viisaampaa odottaa”

Maan yritykset voivat kuitenkin edelleen halutessaan vaatia asiakkailtaan koronapassia, ja maskinkäyttöä suositellaan esimerkiksi sisätiloissa, kun etäisyyttä muihin ihmisiin ei ole mahdollista pitää.

Tanskassa koronavirustartuntojen määrä nousi maanantaina uuteen ennätykseen, ja samana päivänä aukesivat elokuvateatterit, museot ja muut kulttuuritilat kuukauden sulun jälkeen, kertoo Reuters. Tartuntoja mitattiin vuorokauden aikana lähes 29 000, mutta tehohoitopotilaiden määrä oli laskenut loppiaisen 82:sta 52:een.

Alankomaissa pääministeri Mark Rutte ilmoitti viime viikon perjantaina, että maa sallii kauppojen, kuntosalien ja kampaamoiden avautumisen ennätyskorkeista tartuntaluvuista huolimatta. Baarit, ravintolat, kahvilat ja muun muassa museot pysyvät Hollannissa kiinni ainakin ensi viikon alkuun asti.

Asiakkaan hiuksia leikataan hollantilaisessa konserttisalissa, jossa protestoidaan hallituksen päätöksestä sallia kuntosalien ja kampaamoiden avautuminen ja pitää samalla kulttuurikeskukset kiinni.

Itävalta purki koronarajoituksia suuressa osassa maataan rokotetuilta jo joulukuussa, kertoo Guardian. Muun muassa kaupat, elokuvateatterit ja museot saivat luvan avata ovensa. Edellytys käyttää maskia jäi voimaan julkisiin tiloihin ja julkiseen liikenteeseen sekä esimerkiksi kauppoihin. Viime viikolla vaatimus käyttää FFP2-maskia laajennettiin koskemaan myös ulkotiloja.

Maan parlamentti hyväksyi torstaina lain, joka tekee koronarokotuksesta pakollisen kaikille 18 vuotta täyttäneille sakon uhalla. Itävallasta tuli samalla ensimmäinen maa Euroopassa, joka tekee koronarokotuksista pakollisia.

Lue lisää: Itävalta otti ensimmäisenä käyttöön pakolliset koronarokotteet – täysi-ikäisiltä vaaditaan rokotetta sakon uhalla

Rokotuksesta kieltäytyvät voivat saada jatkossa jopa lähes 4 000 euron sakot. Lain on määrä astua voimaan maaliskuun puolivälistä lähtien.

Itävallan Wienissä edellytetään FFP2-maskin käyttöä. Kuva otettu 11. tammikuuta 2022.

Portugalissa koulut palasivat viime viikolla lähiopetukseen ja laajasta etätyöpakosta luovuttiin. Myös yökerhot ja baarit saivat luvan avata ovensa, mutta asiakkailta vaaditaan sisäänpääsyyn negatiivinen koronatesti.

Lue lisää: Portugali avaa baarit ja oppilaat palaavat lomilta lähiopetukseen, tartuntaluvut lähes 40 000 päivässä – näin pääministeri perustelee

Maan pääministeri Antonio Costa nosti linjauksista kertoessaan esiin, että omikronvariantti aiheuttaa selvästi vähemmän taudin vakavaa muotoa rokotetussa väestössä. Portugalin väestöstä on rokotettu jo 89 prosenttia, mikä on maailman kärkitasoa.

Uutista korjattu 22.1.. Muutettu kuvatekstistä tieto kuvan ottamisajankohdasta. Kuva on otettu 11. tammikuuta, ei 11. helmikuuta.

Lue lisää: Hiihtolomalla ulkomaille? Tällaiset ovat korona­rajoitukset suomalaisten suosikki­kohteissa

Lue lisää: Korona­tartunnan saaneiden eristys­käytännöt muuttuvat useilla paikka­kunnilla

Lue lisää: Kommentti: Rokotepassi tarvitsee ensin rokotepakon – onko kansa valmis siihen?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?