Fauci: Omikron voi merkitä pandemian loppua – paitsi, jos yksi pelko toteutuu

Omikronmuunnoksen nopea leviäminen voi tarkoittaa pandemian hiipumista. Taistelu covid-19-tautia vastaan ei ole silti vielä ohi.

19.1. 7:30

Moni asiantuntija pohtii nyt, voiko omikronmuunnoksen nopea leviäminen maailmalla tarkoittaa pandemian loppua.

– On vielä liian aikaista ennustaa, auttaako omikronin nopea leviäminen siirtämään koronaviruksen pandemiavaiheesta hallittavampaan vaiheeseen, mutta toivoisin, että näin on, tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci sanoi maanantaina. Aiheesta kertoi CNN.

Koronaviruksen omikronmuunnos havaittiin Etelä-Afrikassa marraskuussa 2021. Maailman terveysjärjestö WHO luokitteli sen huolestuttavaksi virusmuunnokseksi. Se leviää huomattavasti nopeammin kuin aiemmat muunnokset. Toisaalta omikronin aiheuttamat oireet ovat olleet lievempiä kuin aiempien muunnosten sairastuttamilla potilailla.

Valkoisen talon lääketieteellinen neuvonantaja Fauci arvioi, että omikronin aiheuttama sairaus voisi siirtyä endeemiseen eli paikalliseen vaiheeseen, jolloin sitä esiintyisi paikallisesti jatkuvasti, mutta se ei vaikuttaisi enää suureen määrään ihmisiä.

Omikronin muuttumiseen paikalliseksi sisältyy Faucin mukaan kuitenkin epävarmuustekijä. Pelkona on, että omikronin syrjäyttäisi toinen virusvariantti.

– Näin kävisi vain, jos ei tule toista virusmuunnosta, joka pystyy kiertämään aiempien muunnosten ihmisille tuoman immuunireaktion, Fauci sanoi Maailman talousfoorumin tällä viikolla järjestämässä etätapahtumassa.

Toiveita pandemian hiipumisesta on silti olemassa hänen mukaansa olemassa.

– Olemme onnekkaita, että omikronilla ei ollut joitakin samoja ominaisuuksia kuin deltamuunnoksella, hän sanoi.

Taistelu covid-19-tauti vastaan ei ole vielä ohi, sillä lisääntyneet tartuntojen määrät horjuttavat terveydenhuollon toimintaa monissa maissa.

Lue lisää: Tämä tiedetään nyt omikronin oireista – ”Ei useinkaan klassisia koronaoireita”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?