Lähteet: Venäjä alkoi vaivihkaa tyhjentää lähetystöään Kiovassa

Venäjän mukaan maan lähetystö toimii normaalisti, mutta tietoja evakuoinneista ei kommentoitu.

Venäjän Kiovan-lähetystön eteen tuotiin viime vuonna 150 Ukrainan lippua, jotka symboloivat Itä-Ukrainan konfliktissa kuolleita noin 15 000 ukrainalaista.

18.1. 13:38

Venäjä on vaivihkaa alkanut siirtää maan Ukrainan edustustojen väkeä takaisin kotimaahan, kertoi New York Times -lehti maanantaina.

Lehden tietojen mukaan jo 5. tammikuuta 18 ihmistä – pääasiassa diplomaattien perheenjäseniä – poistui Kiovasta bussilla kohti Moskovaa. Seuraavina päivinä Ukrainasta poistui noin 30 ihmistä lisää sekä Kiovan-lähetystöstä että Lvivissä sijaitsevasta konsulaatista.

Lehti perustaa tietonsa nimettömiin ukrainalaisiin turvallisuuslähteisiin. Lehden mukaan myös amerikkalaisviranomaisilla oli ennakkotietoa evakuoinneista, ja lisäksi kahden muun konsulaatin väelle olisi annettu tieto tulevasta lähdöstä.

Reutersin mukaan Venäjän ulkoministeriö kommentoi tietoja tiistaina ainoastaan vakuuttamalla Interfaxille, että maan lähetystö Kiovassa toimii normaalisti.

Lähetystöevakuointien tarkoitusperistä ei ole tietoa. New York Timesin mukaan kyseessä voi olla hämäys, propagandaa tai valmistautumista konfliktiin. Tai kaikkia niitä.

Ukrainassa tiivistyy tämänhetkinen hyinen ilmapiiri Venäjän ja sotilasliitto Naton välillä, kun Venäjä on vaatinut Natolta vakuutusta, ettei se laajene enää itään, kuten Ukrainaan.

Venäjä on painostanut Ukrainaa tuomalla joukkojaan maan rajoille ja presidentti Vladimir Putin lähipiireineen on antanut kovia lausuntoja. Pian alkaa myös Venäjän ja Valko-Venäjän yhteinen sotaharjoitus alueella.

Lue lisää: CNN: Venäjä valmistautuu lavastamaan hyökkäyksen Ukrainassa

Venäjän lähetystöevakuoinnit tapahtuivat jo ennen Venäjän ja Naton viimeviikkoisia keskusteluja, joissa Nato ei odotetusti perääntynyt avoimien ovien politiikastaan.

Samaan aikaan neuvottelujen kanssa raportoitiin myös Venäjän kalustosiirroista muualta Venäjältä kohti Ukrainaa. Viime viikonloppuna puolestaan tapahtui kyberisku Ukrainan hallinnon verkkosivuja vastaan, ja Ukraina syytti siitä Venäjää.

Näiden pelätään ennakoivan jonkinlaisia sotilaallisia toimia Ukrainaa vastaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?