Entinen neuvon­antaja väittää: bile­kohun keskelle joutunut Boris Johnson valehteli parlamentille juoma­juhlistaan

Britannian pääministerin entinen vaikutusvaltainen avustaja Dominic Cummings väittää, että Boris Johnsonia varoitettiin puutarhajuhlien pitämisestä koronarajoitusten aikaan.

Dominic Cummings ja Boris Johnson kuvattuina syyskuussa 2019.

18.1. 14:53

Britannian pääministeri Boris Johnson kamppailee paikastaan maan johdossa. Hänen suosionsa romahti mielipidekyselyissä sen jälkeen, kun niin kutsuttu Partygate alkoi. Johnson joutui kohun keskelle pandemian aikana pidettyjen juhlien takia.

Tuorein käänne pääministerin vaikeuksista tuli ilmi, kun Johnsonin entinen avustaja Dominic Cummings kertoi BBC:lle, että Johnsonia varoitettiin puutarhajuhlien pitämisestä. Cummings kertoo blogi-kirjoituksessaan, että hän ja toinen neuvonantaja olivat varoittaneet Johnsonin sihteeriä Martin Reynoldsia siitä, että juhlien järjestäminen pandemian aikana ole hyvä ajatus.

Cummingsin mukaan Reynolds vastasi juhlissa noudatettavan turvavälejä ja että tarkistaisi vielä pääministeriltä, voidaanko juhlat järjestää.

– Varoitus ohitettiin täysin. Olin sairaana ja menin varhain nukkumaan, mutta olen kuullut, että juhlat pidettiin, Cummings kertoo kirjoituksessaan.

Lue lisää: Juhlakohun keskelle joutunut Boris Johnson joutui parlamentin grillattavaksi – pyysi anteeksi

Daily Mirror -lehti väitti aiemmin nimettömiin lähteisiin vedoten, että pääministerin henkilökunta olisi järjestänyt ”viiniperjantaiksi” kutsuttuja tapahtumia koko pandemian ajan.

Eniten ovat olleet esillä pääministerin virka-asunnon puutarhassa pahimpaan korona-aikaan ja tiukan koronasulun aikana toukokuussa 2020 pidetyt juhlat.

Kovien koronarajoitusten aikaan pidetystä juhlista on vuotanut julkisuuteen sähköpostiviesti, jonka mukaan juhlakutsussa oli maininta, että tulijoiden pitäisi ”ottaa omat pullot mukaan”.

Sen lisäksi, että Cummings sanoo Johnsonin saaneen ennakkoon varoituksia juhlien järjestämisestä, hän kirjoittaa blogissaan pääministerin myös tienneen, että kyseessä ovat juomajuhlat.

Lue lisää: Boris Johnsonin kurimukselle ei näy loppua – lehti: henkilökunta järjesti viikoittaisia viinijuhlia pandemian keskellä

Entisen neuvonantajan näkemys tilanteesta poikkeaa näin ollen täysin Johnsonin omasta versiosta, joka kuultiin parlamentissa viime viikolla.

Johnson pyysi tuolloin useaan kertaan anteeksi osallistumistaan. Hän on sanonut ajatelleensa, että kyseessä oli työtapahtuma ja sanoi viipyneensä juomien ääressä 25 minuuttia kiittääkseen henkilökuntaa heidän kovasta työstään.

Dominic Cummings oli Britannian pääministerin Boris Johnsonin kenties vaikutusvaltaisin avustaja. Hän oli keskeinen brexit-kampanjan suunnittelija. Cummings erosi avustajan tehtävästään loppuvuodesta 2020.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?