Jemenin kapinalliset iskivät Arabiemiraatteihin – kolme kuoli ja kahdeksan loukkaantui drone­hyökkäyksessä Abu Dhabissa

Sekä Arabiemiraatit että Yhdysvallat ilmoittivat Jemenin hallitusta vastaan taistelevien huthikapinallisten joutuvan vastuuseen teostaan. Iskun pelätään horjuttavan koko Persianlahden alueen vakautta.

Huthikapinallisten tekemä isku kohdistui muun muassa Abu Dhabissa sijaitsevalle Musaffahin teollisuusalueelle, jossa toimii myös öljynjalostamo.

Jemenin hallitusta vastaan taistelevien huthikapinallisten tekemä lennokki-isku surmasi ainakin kolme ihmistä Yhdistyneiden arabiemiirikuntien pääkaupungissa Abu Dhabissa maanantaina. Abu Dhabin poliisin mukaan lentokentän lähellä Musaffahin teollisuusalueella tapahtuneessa iskussa räjähti kolme öljysäiliöautoa.

Arabiemiraattien uutistoimiston WAM:in mukaan isku surmasi teollisuusalueella ainakin yhden pakistanilaisen ja kaksi intialaista. Lisäksi läheisen Abu Dhabin lentoaseman luona tapahtuneessa räjähdyksessä haavoittui kahdeksan ihmistä, joista kaksi on lentoaseman työntekijöitä.

Iranin tukemat huthikapinalliset ilmoittautuivat myöhemmin maanantaina iskun tekijöiksi tiedottajansa Yahya Sareen välityksellä.

– Yhdistyneet arabiemiirikunnat on turvaton valtio niin kauan kuin sen aggressiivinen eskalaatio Jemeniä vastaan jatkuu, kapinalliset varoittivat lausunnossaan CNN:n mukaan.

Arabiemiraatit on suosittu ja myös monille suomalaisille tuttu turistikohde, jossa vieraili esimerkiksi viime vuonna tammikuun ja lokakuun välisenä aikana lähes viisi miljoonaa turistia – koronaviruspandemian tuottamista haasteista huolimatta.

Huthikapinallisten mukaan isku tehtiin viidellä ballistisella ohjuksella sekä useilla droneilla, ja sen suunniteltuina kohteina olivat Abu Dhabin sekä sen naapuriemiraatin Dubain lentoasemat, Musaffahin öljynjalostamo sekä ”useita tärkeitä ja herkkiä kohteita ja laitoksia”.

Abu Dhabin poliisin mukaan tutkinnassa Musaffahin alueelta ja lentoaseman läheltä löydettiin myöhemmin mahdollisia dronejen kappaleita. Ballistisia ohjuksia poliisi ei ole lausunnoissaan maininnut.

Abu Dhabin lentoasemalla osa lennoista keskeytettiin ”varotoimenpiteenä” joksikin aikaa.

Arabiemiraatit ei ota tätä kovinkaan kevyesti

Reutersin mukaan isku Yhdysvaltain tärkeään liittolaismaahan Persianlahdella nostaa Jemenissä huthien ja Saudi-Arabian johtaman koalition välillä käydyn sodan uudelle tasolle. Sen pelätään vaikeuttavan yrityksiä lievittää alueellisia jännitteitä samaan aikaan, kun Yhdysvallat ja Iran neuvottelevat Iranin ydinsopimuksen pelastamisesta.

– Arabiemiraatit ei ota tätä kovinkaan kevyesti, sanoi paikallinen politiikantutkija Abdulkhaleq Abdulla Reutersille.

Arabiemiraatit tuomitsi iskun ulkoministeriönsä julkaisemassa lausunnossa, jossa tekijöitä uhattiin myös rangaistuksella.

– Arabiemiirikunnat pidättää oikeuden vastata tällaisiin terroristisiin hyökkäyksiin sekä rikolliseen eskalaatioon, ulkoministeriön lausunnossa sanottiin.

Saudi-Arabian johtamaan koalitioon kuuluva Arabiemiraatit on aseistanut ja kouluttanut Jemenin hallinnon joukkoja, jotka siirrettiin hiljattain taistelemaan hutheja vastaan Jemenissä Shabwan ja Maribin alueilla.

Iskun tuomitsi muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken. Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan puolestaan sanoi, että myös Yhdysvallat aikoi saattaa huthit vastuuseen teostaan.

Iskun niin ikään tuominnut YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati kaikkia osapuolia ”harjoittamaan maksimaalista pidättäytymistä” sekä estämään kaikenlaista tilanteen eskaloitumista. Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian puolestaan ilmaisi huolensa Persianlahden alueellisen vakauden puolesta.

Iranin johto ei ollut maanantai-iltaan mennessä kommentoinut iskua virallisesti, mutta valtion Tasnim-uutistoimisto raportoi siitä ”tärkeänä operaationa”.

Huthikapinalliset ovat säännöllisesti tehneet ohjus- ja dronehyökkäyksiä rajan yli Saudi-Arabian puolelle, mutta Arabiemiraatteihin kohdistuneista iskuista he ovat ilmoittaneet harvemmin. Emiraattien viranomaiset ovat kiistäneet järjestelmällisesti iskujen tapahtuneen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?