Venäjän Etyj-suur­lähettiläs vähätteli Etyjin vaikutus­valtaa

Aleksandr Lukashevitshin mukaan Venäjä ei enää keskustele turvallisuusehdotuksista järjestön puitteissa.

17.1.2022 15:33

Venäjän Etyj-suurlähettiläs Aleksandr Lukashevitsh vähätteli Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöä (Etyj) ja sanoi, ettei Venäjä enää keskustele turvallisuuteen liittyvistä ehdotuksistaan järjestön puitteissa.

– Haluan sanoa, että emme ole keskustelleet emmekä aio keskustella aloitteistamme Etyjissä. Se on muodoton rakennelma ilman kansainvälistä oikeudellista asemaa, Lukashevitsh sanoi maanantaina venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan.

Hän vähätteli myös Etyjin vaikutusvaltaa Yhdysvaltain, Venäjän ja Euroopan suhteisiin.

– Tuskin kukaan merkittävä poliitikko voi sanoa, että Etyj pystyisi vaikuttamaan sotilasliitto Naton käyttäytymiseen tai EU:n kovalinjaiseen politiikkaan Venäjää kohtaan. Pikemminkin on päinvastoin, hän sanoi.

Viime viikolla Venäjä kävi länsimaiden kanssa kiivaita diplomaattisia keskusteluja Itä-Euroopan turvallisuustilanteesta useissa eri kokoonpanoissa, myös Etyjin puitteissa, mutta keskustelut päättyivät tuloksettomina.

Venäjä on siirtänyt arviolta 100 000 sotilasta Ukrainan rajoille samalla kun se haluaa takuita siitä, ettei sotilasliitto Nato laajene itään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?