Anne Frankin päiväkirjaan, toisen maailmansodan juutalaisvainoja valottavaan tositarinaan, on vuosikymmenet liittynyt myös piinaava arvoitus: miten amsterdamilaisen juutalaisperheen piilopaikka paljastui Hollantia miehittäneille natseille?
Anne Frank perheineen päätyi kaksi vuotta ullakolla piileskeltyään natsien murhakoneistoon, ja hän menehtyi 15-vuotiaana pilkkukuumeeseen keskitysleirillä. Tytön piilopaikassaan pitämä päiväkirja säästyi, ja siitä tuli vuonna 1947 julkaisunsa jälkeen yksi kirjallisuuden klassikoista.
Amerikkalaistutkija uskoo nyt saaneensa selville vastauksen perheen viime vaiheisiin. Entinen FBI:n agentti Vince Pankoke on kertonut vuosien työn tuloksesta muun muassa amerikkalaisen CBS-kanavan 60 Minutes -ohjelmalle.
Anne Frankin kotitalo Amsterdamissa on nykyisin museo.
Pankokea pyydettiin vuonna 2016 tarkastelemaan tapausta rikostutkijan näkökulmasta, ja hän kokosi lukuisista asiantuntijoista koostuvan ryhmän, joka ryhtyi käymään läpi arkistoja.
Arvokkaimmaksi osoittautuivat murhaajien itsensä pitämät rekisterit Hollannin juutalaisista. Natsi-Saksa pyrki löytämään piileskelijät tutkimalla juutalaisten verkostoja ja kontakteja toisiinsa ja kuulustelemalla aina kiinnijääneitä armottomasti.
– Tyypillinen ensimmäinen kysymys oli: ”tiedätkö, missä muita juutalaisia on piilossa?” Joten me kävimme läpi kaikki pidätykset ennen ja jälkeen piilopaikan paljastumisen löytääksemme yhteyden tai johtolangan, joka veisi meidät pidätyksestä toiseen ja lopulta piilopaikkaan, Pankoke kuvaili CBS:lle.
Päiväkirjaa pitänyt Anne Frank 15-vuotiaana pilkkukuumeeseen keskitysleirillä.
Epäiltyjä kertyi lopulta kymmeniä, mutta heistä huomio kiinnittyi juutalaiseen liikemieheen Arnold van der Berghiin. Tämä toimi natsien asettamassa paikallisessa juutalaisessa neuvostossa, joka näennäisesti hoiti juutalaisyhteisön asioita.
Vaikka neuvosto hajotettiin vuonna 1943, van der Berghiä ei pidätetty. Hän vietti normaalia elämää Amsterdamissa myös elokuussa 1944, kun Frankin perhe jäi kiinni.
Toinen van der Berghiin viittaava seikka on Frankin perheen isän ja ainoan eloonjääneen Otto Frankin sodan jälkeen saama nimetön viestilappu. Siinä van der Bergh oli nimetty kavaltajaksi. Viestiä oli myöhemmin 1960-luvulla ryhdytty tutkimaan tarkemmin.
Pankoken tutkijaryhmä löysi viestiä selvittäneen etsivän pojan. Tätä kautta paljastui, että nimenomaan juutalaiseen neuvostoon kuulunutta henkilöä oli aikoinaan epäilty useiden piilopaikkojen paljastamisesta natseille.
Pankoke ei usko, että kavaltaja oli välttämättä tiennyt, kuka mistäkin piilopaikasta löytyisi, vaan oli vain toimittanut osoitelistan natseille. Teon motiivi on saattanut myös olla perin yksinkertainen: antamalla tietoja henkilö vältti itse keskitysleirille joutumisen.
Arnold van der Bergh kuoli vuonna 1950.