Iso myrsky iskee Pohjois-Amerikkaan – tuhansia lentoja peruttu, luvassa jopa 30 senttiä lunta

Yhdysvaltain kansallinen sääpalvelu varoittaa lumimyrskyjen ja jään voivan aiheuttaa vaarallisia ajo-olosuhteita, laajoja sähkökatkoksia ja puiden kaatumisia.

Vallitsevasta säätilasta on annettu varoitus miljoonille ihmisille.

17.1.2022 1:38

Voimakas myrsky on saapumassa ja osin jo saapunut Yhdysvaltojen ja Kanadan itäosiin tuoden mukanaan runsaasti jäätä ja raskaita lumisateita, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Vallitsevasta säätilasta on annettu varoitus miljoonille ihmisille.

Virginiaan, Georgiaan ja Etelä- sekä Pohjois-Carolinaan on julistettu myrskyn vuoksi hätätila. Yhdysvaltain kansallisen sääpalvelun (NWS) mukaan myrsky saapuu valtaosaan maan itäisistä osavaltioista keskilännestä kahden seuraavan päivän aikana.

Aurauskalustolle on käyttöä, sillä myrsky tuo mukanaan paikoitellen jopa 30 sentin lumipeitteen. NWS varoitti lumimyrskyjen ja jään voivan aiheuttaa vaarallisia ajo-olosuhteita, laajoja sähkökatkoksia ja puiden kaatumista. New Yorkin ja Connecticutin alueelle ennustettiin paikallisia tulvia, jotka saattavat katkoa teitä ja vaurioittaa rakennuksia.

Säätila on vaikuttanut merkittävästi myös lentoliikenteeseen, sillä jo sunnuntaina tuhansia lentoja oli peruttu. Pahiten myrskystä kärsii Pohjois-Carolinan Charlotte Douglasin kansainvälinen lentokenttä, jonka lennoista lähes 90 prosenttia peruttiin.

Etelä-Carolinan kuvernööri Henry McMaster kehotti osavaltion asukkaita pysyttelemään poissa ajoteiltä.

– Tästä tulee varsin paha myrsky etenkin osavaltion pohjoisosille, hän sanoi.

McMasterin mukaan hyvä uutinen oli, että myrskyn ennustetaan iskevän osavaltioon viikonlopun ja maanantain kansallisen vapaapäivän aikana. Tämä tarkoittaa, että liikennettä on merkittävästi tavanomaista arkea vähemmän.

– Toivomme, että myrsky jää ennustettua heikommaksi. Se voi kuitenkin olla myös ennustettua vahvempi, emme vielä tiedä tilannetta, Georgian kuvernööri Brian Kemp kertoi arvioidessaan tilannetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?