Asiantuntijat erimielisiä omikron­aallon seurauksista: Onko luvassa pandemian ”loppupeli” vai uusia, entistä pahempia variantteja?

Uutistoimisto AP:n haastattelemat asiantuntijat muistuttavat, että jokainen uusi koronatartunta on virukselle uusi mahdollisuus muuntumiseen. Tehokkaasti leviävällä omikronmuunnoksella näitä tilaisuuksia on aiempia viruskantoja enemmän.

15.1.2022 22:02

Eteläisessä Afrikassa marraskuun lopulla tunnistettu koronaviruksen omikronmuunnos on pyyhkäissyt lähes koko maailman yli ennennäkemättömällä vauhdilla. Omikronin tiedetään jo leviävän huomattavasti aiempia muunnoksia tehokkaammin, mutta toisaalta se on vienyt maailmalla ihmisiä aiempaa harvemmin sairaalahoitoon.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on arvioinut, että 10–69-vuotiaista suomalaisista jopa 80 prosenttia saisi omikronaallossa koronatartunnan maaliskuun puoliväliin mennessä. Rokotusten lisäksi myös sairastettu koronavirus antaa ihmiselle ainakin väliaikaista suojaa virusta vastaan.

Lue lisää: THL arvioi ministeri­työryhmälle omikron-aallon pyyhkäisevän väestön läpi: 10–69-vuotiaista 80 prosenttia saisi tartunnan

Tämä on lisännyt toiveikkuutta sen suhteen, että omikronin leviäminen saattaisi johtaa lopulta jo kaksi vuotta maailmaa riivanneen pandemian rauhoittumiseen. Esimerkiksi Britanniassa tartuntojen määrät ovat laskeneet viimeisen parin viikon kuluessa siinä määrin, että maassa on alettu pohtia, saattaisiko olla käynnissä pandemian ”loppupeli”.

– Olemme melkein perillä, tämä on nyt lopun alkua, ainakin Britanniassa. Uskoisin, että elämä tulee palaamaan lähes pandemiaa edeltäväksi vuoden 2022 aikana, kertoi esimerkiksi Liverpoolin yliopiston infektioiden ja globaalin terveyden professori Julian Hiscox BBC:lle lauantaina.

Britanniassa uusien koronatartuntojen päivittäiset määrät ovat laskeneet selvästi viimeisten parin viikon kuluessa. Kuva on otettu Lontoon metrossa tammikuun alussa.

Myös Tanskassa tartuntatauti-instituutti SSI:n pääepidemiologi Tyra Grove Krause kertoi tammikuun alussa uskovansa, että pahin koronaepidemia olisi maassa ohi kahden kuukauden kuluttua.

Lue lisää: Britanniassa todettiin alle 100 000 korona­tartuntaa ensimmäistä kertaa sitten joulukuun

Uutistoimisto AP:n haastattelemat asiantuntijat kaatoivat kuitenkin lauantaina kuvainnollisesti kylmää vettä positiivisia arvioita tekevien niskaan. Heidän mukaansa omikronin nopea leviäminen saattaa itse asiassa pohjustaa tietä uusien, mahdollisesti entistä vaarallisempien koronamuunnosten syntymiselle.

Jokainen uusi tartunta on virukselle uusi mahdollisuus muuntua.

– Mitä nopeammin omikron leviää, sitä enemmän sillä on mahdollisuuksia muuntumiseen. Tämä johtaa mahdollisesti uusiin variantteihin, Bostonin yliopiston epidemiologi Leonardo Martinez kertoi AP:lle.

Asiantuntijoiden mukaan tulevien virusvarianttien laatua tai niiden vaikutusta pandemian kulkuun on mahdotonta ennustaa. He muistuttivat myös, että omikronin seuraajien mahdollisesta lievyydestä tai rokotteiden tehosta niihin ei ole minkäänlaisia takeita.

Lue lisää: Tanskasta hurja arvio omikronista – suomalais­asiantuntija tyrmää: ”Se on ihan höpö­höpöä”

Siksi AP:n haastattelemien asiantuntijoiden viesti on yhtenevä: ihmisiä kannattaa rokottaa nopeasti ja enemmän niin kauan, kuin nykyiset rokotteet vielä toimivat.

Immuunipuutoksesta kärsivien ihmisten kehoon virukset saattavat jäädä sinnittelemään pidempään kuin perusterveiden ihmisten kehoon. Tämä lisää niin ikään mahdollisuutta uuden mutaation syntymiseen.

Esimerkiksi joulukuussa 2020 tunnistetun alfavariantin synty on jäljitetty suurella todennäköisyydellä syöpähoitoa saaneeseen brittipotilaaseen. On myös epäilty, että omikron olisi saanut alkunsa hiv-potilaassa, sillä immuunipuutosta aiheuttavaa tautia esiintyy eteläisen Afrikan alueella laajalti.

Lue lisää: Korona muuntui saman naisen elimistössä yli 30 kertaa – Etelä-Afrikassa tutkitaan ”erittäin uskottavaa” teoriaa varianttien synnystä

Hivin, syövän ja joidenkin syöpähoitojen lisäksi ihmisen immuunijärjestelmää voivat heikentää muun muassa diabetes, aliravitsemus, autoimmuunisairaudet, sairaalloinen ylipaino, krooninen tuberkuloosi sekä monet muut terveysongelmat. On sanomattakin selvää, että eriasteisista immuunipuutoksista kärsiviä on maailmassa valtavasti.

– Pidempään kestävät, sitkeät infektiot vaikuttavat mitä todennäköisimmin olevan lisääntymisalustoja uusille varianteille. Mahdollisuus niille tarjoutuu vain laajalle levinneen infektion kautta, sanoi Johns Hopkins -yliopiston tartuntatautien asiantuntija Stuart Campbell Ray AP:lle.

Bangladeshin Sylhetissä jonotettiin lauantaina koronarokotuksia.

Lisäksi etenkin kehitysmaissa on edelleen valtava määrä ihmisiä, jotka eivät ole toistaiseksi saaneet ensimmäistäkään koronavirusrokotetta.

– Nämä valtavat rokottamattomien keskittymät Yhdysvalloissa, Afrikassa, Aasiassa, Latinalaisessa Amerikassa ja muualla ovat käytännössä varianttitehtaita. Se, että emme ole kyenneet hoitamaan tätä, tarkoittaa kolossaalista epäonnistumista globaalissa johtajuudessa, sanoi torontolaisen St. Michaelin sairaalan globaalin terveystutkimuksen keskuksen asiantuntija Prabhat Jha.

Lue lisää: WHO: Vauraiden maiden toimet pitkittävät korona­kriisiä – ”Yksikään maa ei pysty tehoste­rokottamaan tietään ulos pandemiasta”

Minnesotan yliopiston molekyylivirologian instituutin johtajan Louis Manskyn mukaan uusien varianttien syntymistä ei voida välttää, sillä rokottamattomia on edelleen niin paljon.

– Virus kontrolloi edelleen tavallaan sitä, mitä on meneillään, Mansky sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?