Tsunami iski Tongalle: Kuningas kiidätettiin palatsistaan turvaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tongan kuningas kiidätettiin palatsistaan turvaan tsunamin tieltä – paikallinen asukas: ”Vettä vain ryöppysi kotiimme”

Tongan pääsaarelle Tongatapulle vyöryi lauantai-iltana paikallista aikaa yli metrin korkuinen tsunamiaalto. Myös sen aiheuttanut vedenalainen tulivuorenpurkaus sai talot tutisemaan pääkaupunki Nuku’alofassa.

15.1. 16:24

Eteläisellä Tyynellämerellä sijaitsevan Tongan saarivaltion kuningas Tupou VI on jouduttu evakuoimaan kuninkaallisesta palatsistaan, kertoo Radio New Zealand. Syynä kiireiseen evakuointiin oli maan pääsaarelle Tongatapulle lauantaina vedenalaisen tulivuorenpurkauksen jälkeen iskenyt tsunami, joka sai pääkaupunki Nuku’alofan kadut tulvimaan.

Paikallisen median mukaan poliiseista ja sotilaista saattue kiidätti kuninkaan huvilaan, joka sijaitsee kaupungin korkeimmalla kohdalla eli 28 metrin korkeuteen merenpinnasta yltävällä Mata Ki Euan kukkulalla. Myös kaupungin muiden asukkaiden kerrottiin pyrkineen korkeammalla oleville alueille hyökyaallon pelossa.

Nuku’alofaan vyörynyt tsunamiaalto oli noin 1,2 metriä korkea. Palatsin alueen lisäksi myös kaupungin pääkatu joutui veden valtaamaksi.

Mahdollisista henkilövahingoista ei toistaiseksi ole tietoa.

Vuonna 1867 rakennettu Tongan kuninkaallinen palatsi sijaitsee merenrannan läheisyydessä.

Tongan kuningas Tupou VI, 62, kuvattiin YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa vuonna 2019.

Lue lisää: BBC: Tsunami iski Tongalle – satelliitti­kuva paljastaa valtavan pamauksen merellä

Pääkaupungissa asuva Mere Taufa kertoi uusiseelantilaiselle Stuff-uutissivustolle olleensa kotonaan valmistautumassa aterialle, kun Hunga Tonga-Hunga Ha'apai -tulivuoren purkaus tapahtui.

– Purkaus oli massiivinen, maa tärisi ja talomme tutisi. Se tuli aaltoina. Nuorempi veljeni luuli, että lähellä räjähteli pommeja, Taufa kertoi.

Vesi vyöryi hänen taloonsa vain minuutteja myöhemmin, ja hän näki myös naapuritalon seinän romahtavan.

– Tiesimme heti, että kyse oli tsunamista. Vettä vain ryöppysi kotiimme. Huutoa kuului kaikkialta, ihmiset kirkuivat toisilleen, että he hakeutuisivat turvaan korkeammalle paikalle.

Tongan lisäksi tsunamiaalloista on raportoitu Reutersin mukaan ainakin Amerikan Samoan pääkaupungissa Pago Pagossa.

Hunga Tonga-Hunga Ha'apai -tulivuori on purkautunut jonkin aikaa jo ennen lauantaista purkausta. Joulun alla otetussa kuvassa näkyy tulivuoresta tuolloin nousseita kaasupilviä.

Tulivuorenpurkauksen kerrottiin olleen niin voimakas, että jopa yli 800 kilometrin päässä sijaitsevilla Fidzisaarilla kuultiin siitä lähtenyt, ”kovalta ukkoselta” kuulostanut ääni. Tsunamivaroitus annettiin myös Australiaan, Uuteen-Seelantiin sekä Fidzille, jossa asukkaita kehotettiin välttämään rannan läheisyydessä oleskelua ”voimakkaiden virtausten ja vaarallisten aaltojen” vuoksi.

Fidzin viranomaiset kehottivat AFP:n mukaan ihmisiä myös peittämään vedenkeruuseen tarkoitetut säiliöt pihoillaan tulivuorenpurkauksesta johtuvan happosateen vuoksi. Vastaavia varoituksia annettiin myös muissa alueen valtioissa

Purkaus on levittänyt ympäristöön myös runsaasti tuhkaa, jonka vuoksi ihmisiä neuvottiin pysymään sisällä tai käyttämään ulkona hengityssuojainta.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt useita tiettävästi Tongatapulla kuvattuja videoita, joilla tsunamin nähdään vyöryvän saarelle.

Artikkelia muokattu kello 17.17. Korjattu Fidzisaarten kirjoitusasua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?