Tanskan entistä puolustusministeriä Claus Hjort Frederikseniä syytetään valtiosalaisuuksien paljastamisesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tanskan entistä puolustusministeriä syytetään valtio­salaisuuksien paljastamisesta

Entistä puolustusministeriä uhkaa jopa 12 vuoden vankeusrangaistus.

Claus Hjort Frederikseniä syytetään vakavasta rikoksesta.

15.1. 3:46

Tanskan entinen puolustusministeri Claus Hjort Frederiksen kertoi perjantaina, että häntä vastaan oli nostettu syyte, joka koskee valtiosalaisuuksien paljastamista, BBC uutisoi. Frederiksen ei kertonut tarkemmin, mitä hänen väitetään vuotaneen. Hän sanoi, ettei koskaan tekisi mitään, mikä vahingoittaisi Tanskaa.

Viime maanantaina paljastui, että entinen ulkomaan tiedustelua johtanut Lars Findsen oli ollut jo kuukauden vankilassa. Myös häntä syytetään huippusalaisen tiedon vuotamisesta. Findsen on kuvaillut syytettä ”hulluksi”.

Frederiksen sanoi tiedotustilaisuudessa, että hän oli parlamentin jäsenenä puhunut poliittisesta asiasta eikä avannut syytettä tarkemmin, Danmarks Radio uutisoi.

DR:n mukaan valtiosalaisuuksien paljastamisesta voidaan tuomita jopa 12 vuodeksi vankilaan. Mikäli valtiosalaisuuksien paljastumisen katsotaan johtuvan huolimattomuudesta, tuomio on enintään kolme vuotta vankeutta.

DR:n tietojen mukaan syytteen taustalla olisi muun muassa Frederiksenin viime vuonna antama haastattelu, jossa hän antoi ymmärtää, että tanskalaiset voisivat päätyä yhdysvaltalaistenverkkotiedustelun kohteeksi.

DR uutisoi viime vuonna, että Tanskan asevoimien tiedustelupalvelu FE oli auttanut Yhdysvaltojen kansallista turvallisuusvirastoa NSA:ta keräämään tiedustelutietoja eurooppalaisista poliitikoista kuten silloisesta Saksan liittokanslerista Angela Merkelistä vuosina 2012–2014.

NSA:lla sanottiin olleen pääsy tanskalaisten tekstiviesteihin ja puhelinkeskusteluihin, sillä virasto sai FE:n yhteistyön kautta pääsyn tanskalaisiin verkkokaapeleihin.

Frederiksen kertoi samaa aihetta käsitelleissä muissakin haastatteluissa yhteistyöstä ja avasi sen yksityiskohtia.

Frederiksen oli Tanskan puolustusministerinä vuosina 2016–2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?