Aftonbladet: Sotilaallista valmiutta nostettiin Gotlannissa – sotilaat partioivat strategisissa kohteissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Aftonbladet: Sotilaallista valmiutta nostettiin Gotlannissa – sotilaat partioivat strategisissa kohteissa

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén kertoi joulupäivänä, että Ruotsi oli nostanut sotilaallista valmiutta Ukrainan ja Venäjän kiristyneiden välien takia. Nyt jännittynyt tilanne näkyy Gotlannissa.

14.1. 2:36

Kun kolme venäläistä maihinnousualusta siirtyi keskiviikon vastaisena yönä Kuolan niemimaalta Itämerelle, Ruotsin puolustusvoimat vastasi nostamalla valmiutta Gotlannissa, Aftonbladet uutisoi. Nyt Gotlannin satamissa, Visbyn lentokentällä ja muissa strategisissa kohteissa partioi sotilaita.

Myös reserviupseerit on kutsuttu vahvistamaan rykmenttiä saarella. Lisävahvistuksiakaan ei ole poissuljettu.

– Toimivaltaani kuuluu siirtää yksiköitä ja vahvistaa niitä sen mukaan, mitä alueella tapahtuu puolustusvoimien operaatioista vastaava Michael Claesson sanoo.

Kolme Kuolan niemimaalle sijoitettua venäläisalusta matkasi Norjan rannikkoa pitkin kohti Itämerta. Alukset etenivät Itämerelle Tanskan salmien kautta myöhään tiistai-iltana. Useiden maiden puolustusvoimien kerrotaan seuranneen venäläisalusten liikkeitä.

Keskiviikkona alusten kerrottiin olevan ankkuroituneina Venäjälle kuuluvan Kaliningradin edustalla.

Lue lisää: Aftonbladet: Ruotsalaiset hävittäjälentäjät seurasivat kolmea venäläistä sota-alusta Itämerellä

Claesson kertoi aiemmin, että Aftonbladetille, että turvallisuustilanne oli ”erittäin vakava” ja, ettei voida sulkea pois mahdollisuutta, että Venäjä käyttäisi voimaa Ruotsia vastaan. Claessonin mukaan tämä arvio pitää edelleen paikkansa.

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén kertoi joulupäivänä, että Ruotsi oli nostanut sotilaallista valmiutta Ukrainan ja Venäjän kiristyneiden välien takia. Tämä koski myös Gotlantia.

– Kyllä. Olemme muuttaneet valmiuttamme tilanteen edellyttämällä tavalla, hän vastasi kysymykseen, onko Ruotsi korkeammassa valmiudessa kuin normaalisti.

Hän sanoi, että Euroopan ja Yhdysvaltojen katseet on kohdistettu Ukrainaan ja Venäjälle.

– Minun ja puolustusvoimien velvollisuus on puolustaa maatamme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?