Lehti: Venäjä väläytteli sotilasjoukkojen sijoittamista Kuubaan ja Venezuelaan – Nato-keskustelut umpikujassa

Venäjän ja lännen neuvotteluissa ei ole tapahtunut läpimurtoa.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov on vetänyt neuvotteluja venäläisten puolella.

Venäjä kieltäytyy sulkemasta pois mahdollisuutta sijoittaa sotilasjoukkoja Kuubaan ja Venezuelaan, mikäli se ei saa tahtoaan läpi neuvotteluissa lännen kanssa Euroopan ja Ukrainan turvallisuustilanteesta, The Guardian uutisoi.

Venäjän delegaatiota johtava varaulkoministeri Sergei Rjabkov kertoi asiasta venäläiselle televisiokanavalle. Kun häneltä kysyttiin joukkojen lähettämisestä lähemmäs Yhdysvaltoja, Rjabkov vastasi, että ”kaikki riippuu yhdysvaltalaisten neuvottelukumppaneidemme toimista”.

Venäjä on sanonut pitkin viikkoa käytyjen neuvotteluiden ajautuneen umpikujaan. Ukrainan jännitteistä tilannetta on puitu eri kokoonpanoilla: Venäjän edustajien kanssa ovat tavanneet muun muassa Naton edustajat, EU-maiden puolustus- ja ulkoministerit sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin edustajat.

Venäjä on muun muassa vaatinut, että Naton pitäisi luopua uusien jäsenten hyväksymisestä ja, että Ukrainan mahdollinen liittyminen pitäisi kieltää. Lisäksi Venäjä on halunnut, että Naton laajentuminen Euroopassa peruttaisiin. Yhdysvaltojen mukaan näistä asioista ei kuitenkaan neuvotella.

Lue lisää: Lupasiko Yhdysvallat vuonna 1990, että Nato ei laajene? Näin Venäjä tulkitsee kohtalokkaita sanoja väärin: ”Ei tuumaakaan”

Lue lisää: Kreml teki selväksi kantansa Suomen Nato-jäsenyyteen – Putinin tiedottaja vastasi Venäjän median kysymykseen

Venäjän edustaja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössä Aleksandr Lukashevitsh varoitti Reutersin mukaan ”katastrofaalisista seurauksista,” jos osapuolet eivät pääsisi yhteisymmärrykseen Venäjän määrittelemistä niin sanotuista punaisista linjoista. Lukashevitshin mukaan Venäjä ei ollut luopumassa diplomatiasta.

Yhdysvallat sanoi torstaina, että Venäjän hyökkäyksen uhka Ukrainassa oli yhä suuri ja, että rajan lähellä oli edelleen noin 100 000 venäläissotilasta. Valkoisen talon turvallisuusneuvonantajan Jake Sullivanin mukaan Yhdysvalloilla oli tiedustelutietoa, jonka mukaan Venäjä valmistelee väärennettyjä väitteitä Ukrainan hyökkäyksestä venäläisjoukkoja vastaan, jotta Venäjä voisi perustella hyökkäyksen Ukrainaan. Sullivanin mukaan Yhdysvallat kertoo vuorokauden sisällä lisätietoja.

– Sotilaallisen hyökkäyksen uhka on suuri, Sullivan sanoi.

– Lisäneuvotteluille ei ole varattu päiviä. Meidän täytyy keskustella liittolaistemme ja kumppaneidemme kanssa ensin.

Venäjä on kiistänyt suunnitelmat hyökätä Ukrainaan.

Lue lisää: Stoltenberg näkee mahdollisuuksia vahvistaa Suomen ja Ruotsin yhteis­työtä Naton kanssa

Juttua korjattu kello 1.53: Yhdysvallat kertoi torstaina, ei perjantaina Venäjän hyökkäyksen uhkasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?