Capitolin valtaus: Oath Keepersin johtaja Stewart Rhodes sai syytteen salaliitosta kapinan lietsomiseksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Äärioikeistolaisen Oath Keepersin jäsenet saivat poikkeuksellisen kovat syytteet Capitolin valtauksesta – 20 vuoden vankeus uhkaa

Yhteensä 11 ihmistä on ensi kertaa syytteessä salaliitosta kapinan lietsomiseksi.

Stewart Rhodes sai kovan syytteen.

14.1. 5:07

Äärioikeistolaisen Oath Keepers -ryhmän perustajaa ja johtajaa Stewart Rhodesia vastaan on nostettu syyte salaliitosta kapinan lietsomiseksi liittyen Capitolin valtaukseen. Myös kymmenen muuta Rhodesin edustaman sotilaallisen äärijärjestön jäsentä sai saman syytteen, AP uutisoi.

Kyseessä on merkittävä käänne Yhdysvaltoja järkyttäneiden tapahtumien tutkinnassa. Ex-presidentti Donald Trumpia tukeneet mellakoitsijat tunkeutuivat kongressiin viime vuoden loppiaisena ja keskeyttivät presidentinvaalien tuloksen vahvistamisen. Yli 700:aa ihmistä vastaan on nostettu syytteet. Ketään ei ole kuitenkaan aiemmin syytetty salaliitosta kapinan lietsomiseksi.

Lue lisää: Näin rekkakuski Peter, 42, päätyi hakkaamaan poliisia tähtilipulla Trumpin puolesta – Capitolin valtauksen koko kammottava tarina

Tuoreen syytteen mukaan Oath Keepersin jäsenet keskustelivat viikkoja marraskuussa 2020 pidettyjen presidentinvaalien tuloksen kumoamisesta ja valmistautuivat mahdolliseen piiritykseen ostamalla aseita ja luomalla taistelusuunnitelmia, oikeusministeriö on tiedottanut. Verkkokeskusteluissa kirjoitettiin toistuvasti väkivallan mahdollisuudesta.

Syytteessä Oath Keepersin toimintaa kuvaillaan järjestäytyneeksi. Äärijärjestön jäsenten väitetään esimerkiksi muodostaneen kaksi ryhmää, joista ensimmäinen suuntasi kohti edustajainhuonetta ja senaattia ja toinen kohtasi poliisit keskushallin eli Rotundan luona.

Stewart Rhodes kuuluu äärioikeistolaisen Oath Keepersin perustajiin. Häntä vastaan ei ole aiemmin nostettu syytteitä Capitolin tapahtumista.

Syytteen mukaan Oath Keepersin tarkoituksena oli estää vallan siirtyminen Trumpilta vaalit voittaneelle Joe Bidenille. Capitolin valtauksen jälkeen ääriliikkeen jäsenet kokoontuivat juhlimaan, mutta jatkoivat myös keskustelua siitä, miten estää vallanvaihto.

– Me emme lopeta! Me lataamme akkuja! eräs syytetyistä sanoi Signal-viestipalvelussa.

Syytteen mukaan viikko Capitolin valtauksen jälkeen Rhodes osti 17 500 eurolla aseita, ammuksia ja muita varusteita. Rhodes ei itse tunkeutunut kongressirakennukseen, mutta häntä on syytetty väkivallan lietsomisesta.

Lue lisää: Mitä Trump teki ja missä on mystinen pommimies? Nämä kysymykset Capitolin mellakasta piinaavat yhä amerikkalaisia

Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi FBI pidätti torstaina 56-vuotiaan Rhodesin, New York Times kertoo. Rhodes pidätettiin kotonaan Texasissa, hänen asianajajansa Jonathon Moseley on vahvistanut.

Rhodes on opiskellut oikeustiedettä maineikkaassa Yale-yliopistossa. Hän palveli armeijassa laskuvarjojääkärinä.

Rhodes kiisti viime kesänä New York Timesille antamassaan haastattelussa, että hän olisi ohjeistanut Oath Keepersin jäseniä tunkeutumaan kongressirakennukseen.

Rhodes poistumassa Trumpin tilaisuudesta Minneapolisissa lokakuussa 2019.

Myös Oath Keepersiin kuuluva arizonalainen Edward Vallejo, 63, pidätettiin perjantaina. Yhdeksän muuta syytteessä nimettyä henkilöä on aiemmin saanut muita syytteitä Capitolin tapahtumiin liittyen.

Rhodesia ja muita syytettyjä uhkaa jopa 20 vuoden vankeusrangaistus. Syyttäjillä on kuitenkin edessään valtava urakka sen todistamisessa, että Rhodesin ja muiden toiminta täyttää kapinaan lietsomisen tunnusmerkit.

Edellisen kerran kapinaan lietsomisesta nostettiin syyte vuonna 2010, kun kristillisnationalistista Hutaree-ryhmää syytettiin kapinan lietsomisesta hallitusta vastaan. Syytetyt vapautettiin kuitenkin syytteistä vuonna 2012 pidetyssä oikeudenkäynnissä.

Viimeisimpiä tuomioon johtaneita kapinasyytteitä olivat syytteet, joiden taustalla oli neljän puertoricolaisen nationalistin tunkeutuminen kongressirakennukseen vuonna 1954. Tunkeutujat avasivat tulen edustajainhuoneessa ja haavoittivat viittä ihmistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?