Uusi ehdotus Putinin puolue­toverilta: Venäjän imperiumi on palautettava – ”Suomi ja Baltia konttaavat itse” mukaan

Vladimir Putin antoi vastikään duumalle lakiehdotuksen, joka helpottaisi kansalaisuuden saantia tietyille Venäjän imperiumin alueella syntyneiden henkilöiden suorille jälkeläisille – eli myös joillekin suomalaisille. Duuman varapuhemies Pjotr Tolstoi ryhtyi puolestaan haaveilemaan jo koko Suomen paluusta Venäjän yhteyteen.

Kansanedustaja Pjotr Tolstoi ja presidentti Vladimir Putin elättelevät uudenlaisia imperiumihaaveita.

13.1.2022 18:59

Venäjällä ei haaveilla enää pelkästään Neuvostoliiton palauttamisesta, vaan yhä useammin esiin nousee ajatuksia Venäjän vanhan tsaarillisen imperiumin uudelleenrakentamisesta. Nämä haaveet koskettavat suoraan myös Suomea.

Torstaina Venäjällä nousi otsikoihin duuman varapuhemies Pjotr Tolstoi, joka edustaa presidentti Vladimir Putinin valtapuoluetta Yhtenäistä Venäjää.

Tolstoi ilmoitti duumassa järjestetyssä tilaisuudessa, että hänen mielestään Venäjälle pitäisi palauttaa vanhan imperiumin rajat. Tolstoi ilmaisi mielipiteensä tavatessaan toimittajia Lehdistön päivän tiimoilta, kertoo uutissivusto Znak.com.

Yhtenäistä Venäjää edustava varapuhemies Pjotr Tolstoi tunnetaan räväköistä mielipiteistään Venäjän duumassa.

Tolstoi hahmotteli, että sen jälkeen kun Venäjään on liittynyt joitakin aiemmin imperiumiin kuuluneita maita, niin Baltian maat ja Suomi ”konttaavat itse” mukaan, kun ne ovat tajunneet ”oman asemansa mitättömyyden”.

Tolstoi ei kertonut, millä tapaa hän ajattelee imperiumin palauttamisen tapahtuvan. Hänen mukaansa se voisi kuitenkin toteutua seuraavien kymmenen vuoden kuluessa.

Kun tieto Tolstoin haaveista levisi, oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tiimi twiittasi aiheesta liittämällä viestiin lyhyen mustavalkoisen klipin neuvostoaikaisesta elokuvasta. Siinä pikkupoika kysyy legendaariseksi muodostuneen lauseen:

– Petja-setä, oletko sinä tomppeli?

Pjotr Tolstoi tunnetaan Venäjällä jonkinlaisena kansanedustaja Vladimir Zhirinovskin ”rinnakkaishahmona”, joka lausuu usein karkeuksia ja esittää sopimattomuuksia. Hänen puheensa olisikin helppo jättää omaan arvoonsa, mutta samaan aikaan Venäjän duumassa on meneillään myös paljon konkreettisempi vanhaa Venäjän imperiumia koskeva hanke.

Presidentti Putin antoi nimittäin duumaan juuri ennen uutta vuotta lakiesityksen, jossa ehdotetaan useita erilaisia helpotuksia Venäjän kansalaisuuden saamiselle.

Mikäli ennakkotiedot laista pitävät paikkaansa, helpotettu Venäjän kansalaisuuden saaminen tulisi koskemaan myös useita suomalaisia ja Suomessa asuvia henkilöitä.

Vladimir Putin haluaa helpottaa Venäjän kansalaisuuden saantia.

Putinin ehdottamassa laissa on määritelty yli 20 eri kategoriaa, joille annettaisiin yksinkertaistettu mahdollisuus hankkia Venäjän kansalaisuus.

Venäjä yrittää houkutella kansalaisikseen ennen kaikkea entisen Neuvostoliiton kansalaisia sekä ulkomailla asuvia henkilöitä, joiden lähisukulaisilla on jo nyt Venäjän kansalaisuus. Tällaisia henkilöitä asuu Suomessakin paljon.

Laissa on myös kohta, joka viittaa suoraan Venäjän tsaarinaikaiseen imperiumiin, johon Suomikin kuului vuosina 1809-1917. Lisäksi niin kutsuttu Vanha Suomi kuului Venäjään jo Uudenkaupungin (1721) ja Turun rauhansopimusten (1743) perustella.

Ehdotuksen mukaan kansalaisuuden helpotettu saaminen koskisi sellaisia henkilöitä, joiden vanhemmat tai esivanhemmat suoraan nousevassa polvessa ovat joko syntyneet tai asuneet joko Venäjän imperiumiin, Venäjän sosialistiseen neuvostotasavaltaan tai Neuvostoliittoon kuuluneilla alueilla nykyisen Venäjän federaation rajojen puitteissa.

Suomen suuriruhtinaskunnan entisistä alueista talvi- ja jatkosodissa menetetyt Karjalan ja Petsamon alueet kuuluvat nykyisin Venäjän federaatioon. Eli ainakin teoriassa uusi helpotettu Venäjän kansalaisuuden saaminen voisi tulla koskemaan näillä alueilla syntyneiden evakkosuomalaisten suoria jälkeläisiä.

Näiden henkilöiden ei tarvitsisi esimerkiksi osoittaa olevansa venäjän kielen haltijoita eikä heiltä edellytettäisi ensin tiettyä Venäjällä asumisen aikaa ennen kuin he voivat jättää kansalaisuushakemuksen Venäjälle muutettuaan.

(Ohessa on kuvakaappaus ehdotetusta helpotuksesta kansalaisuuslakiin Venäjän duumassa.)

Uudesta lakiehdotuksesta kertoo RT-kanavan englanninkielinen kanava tässä artikkelissa. Venäjänkielisiä artikkeleita laista löytyy esimerkiksi RTVi-kanavalta, RBK-kanavalta ja Sputnikilta. Lakia ei ole vielä hyväksytty, vaan se on duumassa käsittelyssä.

Putin on huolissaan Venäjän alhaisesta syntyvyydestä ja koronaviruksen vaikutuksesta väkimäärään, joten nyt etsitään mahdollisuuksia kasvattaa asukasmäärää tarjoamalla kansalaisuutta helpotetun menettelyn kautta.

Venäjä on myös jo pitkään harrastanut esimerkiksi Georgiassa ja Ukrainassa nopeutettua passien jakoa Venäjän kansalaisiksi haluaville. Passien jakaminen toimii yhtenä hybridivaikuttamisen työkaluna. Se tarjoaa Venäjälle myös potentiaalisen mahdollisuuden mennä tulevaisuudessa ”suojelemaan” uusia kansalaisiaan vieraiden valtioiden alueelle.

Artikkelia muokattu 13.1. klo 21.17: Lisätty tieto Vanhasta Suomesta ja sen liittämisestä Venäjään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?