Kirja: Prinsessa Latifalle pidettiin salainen euro­viisu­illallinen suomalaisen Markon kotona – ”Asuin suurin piirtein Dubain pienimmässä kenkä­laatikossa”

Dubain hallitsijan tyttäreen suuren vaikutuksen keväällä 2016 tehneestä illanvietosta kerrotaan Johanna Elomaan keskiviikkona ilmestyvässä uutuuskirjassa Prinsessan Pako (WSOY).

Dubain prinsessa Latifa ystävystyi Tiina Jauhiaisen lisäksi myös tämän Dubaissa asuneen suomalaisen ystävän Marko Remeksen kanssa.

Iisalmesta lähtöisin oleva Tiina Jauhiainen nousi maailmalla otsikoihin keväällä 2018 autettuaan ystäväänsä, Dubain hallitsijan tytärtä Latifaa pakenemaan Arabiemiraateista. Erikoisjoukkojen hyökkäykseen merellä karusti päättynyttä pakoyritystä ja sen seurauksia kerrataan Johanna Elomaan kirjoittamassa kirjassa Prinsessan pako, jonka WSOY julkaisi keskiviikkona.

Lue lisää: Kirja: Prinsessa Latifaa pakenemaan auttanut Tiina Jauhiainen suljettiin Dubaissa terroristien vankilaan – pahin pelko syntyi kuulustelijan sanoista

Kirjassa Jauhiainen kuvailee myös jonkin verran myös Dubain hovin yltäkylläistä elämää, jota hän pääsi näkemään ystävänsä kautta. Jauhiainen ja Latifa ystävystyivät, kun suomalaisesta tuli prinsessan yksityinen capoeira-opettaja.

Hallitsijaperheen jäsenet varttuvat palatseissa luksusautojen, eksoottisten lemmikkien ja muiden ylellisyyksien keskellä. Naispuolisten hovin jäsenten elämä on kuitenkin äärimmäisen rajoitettua, eikä esimerkiksi prinsessa Latifa voinut liikkua Jauhiaisen mukaan juuri mihinkään itsenäisesti.

Ehkä juuri näistä olosuhteista johtuen Latifaan tekivät suuren vaikutuksen salaiset euroviisuillalliset, jotka Jauhiaisen suomalainen ystävä Marko Remes järjesti asunnollaan Dubaissa keväällä 2016 . Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun prinsessa astui elämänsä aikana tavalliseen yksityisasuntoon.

Kolmikko vietti illan katsomalla televisiosta Euroviisujen finaalia, pisteyttämällä kappaleita sekä syömällä Remeksen kokkaamia ruokia.

Jauhiaisen mukaan Latifa puhui vierailusta ja muisteli sitä vielä viikkoja myöhemmin. Muille tavalliset asiat olivat osoittautuneet Dubain prinsessalle koko vuoden tai jopa elämän kohokohdiksi.

Näin vierailua kuvaa kirjassa Jauhiaisen ystävä Remes:

Kun Latifa tuli asuntooni sinä iltana, hän sanoi, että kotisi on aivan mieletön. Todellisuudessa asuin suurin piirtein Dubain pienimmässä kenkälaatikossa ja asuntoni oli mahdottoman ahdas studio. Mutta Latifalle se oli ihmeellistä. Hän meni asuntoni parvekkeelle ja katsoi, miten ihmiset lenkkeilivät edessä levittäytyvän tekojärven rannalla. Hän ihmetteli ja ihasteli sitä kaikkea. Elämää, joka tapahtui ostoskeskusten ja laskuvarjohyppäämisen ulkopuolella.

Prinsessa Latifa kasvoi ylellisyydessä, mutta Jauhiaisen mukaan hänellä ei ainakaan aikuisiällään ollut henkilökohtaista suhdetta isäänsä.

Latifalta Remes kertoo saaneensa vielä myöhemmin kiitosviestin, jossa tämä kertoi, ettei muista viettäneensä yhtä ihanaa iltaa. Remes sanoo tajunneensa vasta myöhemmin kunnolla, mitä Latifa tarkoitti kirjoittaessaan, että tuona iltana hän oli kokenut ensimmäistä kertaa elämässään ”todellista vapautta”.

Jauhiaisen kautta myös Remeksestä tuli Latifan hyvä ystävä. Hän kertoo tavanneensa prinsessaa lähes päivittäin muutettuaan Dubaihin vuonna 2015.

Olin yksi harvoista Latifan miespuolisista ystävistä ja pystyin puhumaan hänelle lähes kaikesta, vaikkemme voineetkaan tavata kahdestaan. Kävimme usein Latifan ja Tiinan kanssa syömässä ostoskeskusten yhteydessä toimivissa ravintoloissa. Se kuulostaa kivalta, mutta todellisuudessa ne ostoskeskukset olivat Latifan vankila. Ne olivat yksi harvoista paikoista, missä hän sai luvan olla.

Remes kertoo aluksi miettineensä sitä, kuinka prinsessalle tulisi puhua ja tätä kohdella, mutta hyvin pian kävi ilmi, kuinka tavallinen ja aito ihminen yleensä urheiluvaatteissa ja poninhännässä liikkunut Latifa oli. Latifa sai yllytettyä myös Remeksen kokeilemaan Jauhiaisen ja hänen yhteistä harrastusta laskuvarjohyppyä.

Remes kuvailee kirjassa myös Jauhiaisen ja Latifan välisen ystävyyssuhteen syvenemistä, jota seurasi läheltä Dubaissa asuessaan. Myös Remeksellä oli Latifan pakoyrityksessä pieni roolinsa sen jälkeen, kun Jauhiainen kertoi hänelle suunnitelmasta syksyllä 2017.

Remeksestä tuli yksi niistä henkilöistä, jotka tiesivät suunnitelmasta. Hänelle toimitettiin myös Latifan varmuuden vuoksi ennen pakoa kuvaama video, jolla tämä kertoi tilanteestaan ja isänsä, Dubain sheikki Muhammad ibn Rashid al-Maktoumin häneen kohdistamista teoista.

Kun yhteytemme katkesi 4. maaliskuuta, mietin, että joko laiva oli upotettu, heidät oli kidnapattu tai katoaminen kuului suureen suunnitelmaan ja minä kuulisin heistä seuraavan kerran kenties Amerikasta. Mutta tiesin itsekin, että viimeisin vaihtoehto oli ainoastaan fantasiaa.

Remes tiesi välittömästi Jauhiaisen ja Latifan jääneen kiinni, kun kolmikon yhteinen ystävä otti yhteyttä häneen ja kertoi Britanniassa julkaistusta uutisesta, jonka mukaan Latifa oli soittanut pakoaluksena käytetyltä purjealukselta hätäpuhelun Lontoossa toimivalle Detained in Dubai -järjestölle.

Jutussa olevat kursivoidut lainaukset ovat WSOY:n keskiviikkona julkaistusta Johanna Elomaan kirjasta Prinsessan pako (WSOY).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?