Kazakstanin presidentti kritisoi ensimmäistä kertaa julkisesti edeltäjäänsä Nazarbajevia

Presidentin mukaan Venäjän johtamat joukot poistuvat maasta kymmenen päivän sisällä.

11.1. 19:27

Kazakstanin presidentti Kasym-Zhomart Tokajev arvosteli tiistaina tiettävästi ensimmäistä kertaa julkisesti edeltäjäänsä Nursultan Nazarbajevia, joka itse valitsi Tokajevin seuraajakseen. Samalla Tokajev kertoi, että Venäjän johtaman CSTO-järjestön joukot vetäytyvät maasta kymmenen päivän sisällä.

–  Nykyinen järjestelmä suosii suuria rakenteita ja perustuu sille periaatteelle, että ystäville kaikki on sallittua, ja lait koskevat muita, Tokajev sanoi puhuessaan kansanedustajille videokonferenssissa.

–  Nyt on tullut aika osoittaa kunnioitusta Kazakstanin kansalle, ja auttaa heitä systemaattisesti ja säännöllisesti, presidentti jatkoi.

Presidentti puhui myös valtion rahastosta, johon "erittäin kannattavia yrityksiä" pyydettäisiin maksamaan rahaa. Tokajev sanoi myös odottavansa "aktiivista osallistumista ihmisiltä, joilla on valtava omaisuus, mutta jotka pysyttelevät varjoissa".

Lisäksi Tokajev ilmoitti suunnitelmastaan lopettaa laajasti kritisoitu yksityinen kierrätysmonopoli, johon liittyy ex-presidentin tytär Alija Nazarbajeva.

Nazarbajev, 81, jätti presidentin tehtävät vuonna 2019, mutta hänellä on edelleen erityisasema hallinnossa tittelillä "kansakunnan johtaja".

Joukot lähtevät kymmenessä päivässä

Tokajevin mukaan CSTO:n sotilaat vetäytyvät maasta vaiheittain: vetäytyminen alkaa kahden päivän kuluessa ja kestää enintään kymmenen päivää. Presidentin mukaan joukot suorittivat onnistuneesti tärkeimmät tehtävänsä.

Venäjän johtama IVY-maiden kollektiivinen turvallisuusjärjestö CSTO lähetti Tokajevin pyynnöstä Kazakstaniin yli 2 000 sotilasta, kun maassa syttyneet mielenosoitukset olivat yltyneet levottomuuksiksi.

Kazakstanissa kuoli viime viikon levottomuuksissa ainakin toistasataa ihmistä. Lähes 10 000 mielenosoittajaa on otettu kiinni.

Levottomuudet alkoivat Mangistaun alueella Länsi-Kazakstanissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua vuodenvaihteessa. Protestit kasvoivat laajemmaksi tyytymättömyyden osoitukseksi muun muassa maan presidenttiä vastaan.

Levottomuuksien aikana viranomaiset kertoivat, että Kazakstanin suurimmassa kaupungissa Almatyssa järjestettiin terrorismin vastainen operaatio.

Presidentti Tokajev on syyttänyt levottomuuksia vallankaappausyritykseksi ja kuvaillut mielenosoittajia muun muassa terroristeiksi. Kazakstanin tärkeän liittolaisen Venäjän presidentti Vladimir Putin on niin ikään sanonut Kazakstanin joutuneen "kansainvälisen terrorismin" kohteeksi. Väitteet ovat kuitenkin jääneet pitkälti vaille todisteita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?