USA:n ulko­ministeri Blinken ei usko läpi­murtoon Venäjän kanssa

USA:n ja Venäjän väliset neuvottelut käynnistyvät.

Venäjällä on valittavanaan vuoropuhelun ja diplomatian polku tai yhteenoton polku, sanoo USA:n ulkoministeri Antony Blinken.

9.1. 17:57 | Päivitetty 9.1. 19:33

Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken ei usko, että Venäjä-neuvotteluissa saavutetaan läpimurtoa tulevan viikon aikana. Blinken kommentoi asiaa sunnuntaina uutiskanava CNN:n State of the Union -ohjelmassa.

Yhdysvaltojen ja Venäjän diplomaattien neuvottelut Ukrainasta ja Euroopan turvallisuustilanteesta alkavat Genevessä Sveitsissä tänään sunnuntaina varaulkoministerien Wendy Shermanin ja Sergei Rjabkovin illallisen merkeissä, kerrottiin ulkoministeriöstä aiemmin. Neuvotteluiden pääpäivä on maanantai.

Keskiviikkona vuorossa on Naton ja Venäjän neuvoston kokous Brysselissä, ja torstaina turvallisuuskysymyksistä keskustellaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössä Wienissä.

Blinkenin mukaan edistyksen saavuttaminen neuvotteluissa edellyttäisi vastavuoroisuutta, Euroopan osallistumista ja sitä, että Venäjä liennyttää Ukrainaan kohdistuvaa uhkaansa. Jos Venäjä uusii aggressionsa Ukrainaa vastaan, seuraukset maalle ovat valtavat, ministeri sanoi CNN:llä.

Blinkenin mukaan Venäjällä on valittavanaan vuoropuhelun ja diplomatian polku tai yhteenoton polku.

– Presidentti Putinin on nyt päätettävä, kumpaa polkua hän haluaa seurata, Blinken sanoi.

Venäjä ei varaulkoministeri Sergei Rjabkovin mukaan aio tehdä myönnytyksiä Yhdysvalloille Ukrainaa ja Euroopan turvallisuutta koskevissa neuvotteluissa. Rjabkov kertoi venäläisille uutistoimistoille olevansa lisäksi hyvin pettynyt viime päivinä Washingtonista ja Brysselistä saapuneisiin signaaleihin.

Yhdysvallat puolestaan on valmis keskustelemaan Venäjän kanssa maiden ohjusjärjestelmistä ja sotaharjoituksista, kertoi nimettömänä esiintyvä Valkoisen talon edustaja toimittajille eilisessä puhelintilaisuudessa. Lähteen mukaan Yhdysvallat uskoo mailla olevan mahdollisuuksia saavuttaa yhteisymmärrys monissa asioissa, jos tehdyt lupaukset ovat vastavuoroisia.

Maiden välit ovat kiristyneet entisestään Ukrainan tilanteen vuoksi. Yhdysvallat ja Eurooppa ovat epäilleet Venäjää Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen valmistelusta, mutta Venäjä on vakuuttanut, ettei se suunnittele hyökkäävänsä. Valkoisen talon edustajan mukaan Venäjä on puolestaan ilmaissut huolensa siitä, että Ukrainaan sijoitetaan ohjusjärjestelmiä.

– Yhdysvalloilla ei ole aikomuksia tehdä niin. Tämä on yksi alue, jossa voimme ehkä saada aikaan yhteisymmärryksen, jos Venäjä on halukas vastavuoroiseen sitoumukseen, hän sanoi toimittajille.

Lähde kertoo Venäjän myös olevan kiinnostunut keskustelemaan Euroopan ohjusjärjestelmien tulevaisuudesta keskimatkan ohjuksia koskevan INF-sopimuksen puitteissa. Myös Yhdysvallat on tähän edustajan mukaan valmis.

Lisäksi Yhdysvallat olisi varautunut käymään keskustelua sekä Venäjän että Yhdysvaltojen ja sotilasliitto Naton sotaharjoitusten koon ja laajuuden rajoittamisesta. Lähde painotti, että vasta keskustelujen alkaessa selviää, onko Venäjä neuvottelemassa vakavissaan.

– Menemme näihin tapaamisiin realistisin, emme optimistisin ajatuksin, lähde huomautti.

Neuvotteluita hän kuvailee tunnusteleviksi, eivätkä ne hänen mukaansa johda tiukkoihin lupauksiin. Lähde kertoi myös, ettei hän yllättyisi, jos venäläismedia alkaisi ennenaikaisesti uutisoida Yhdysvaltojen tekemisistä myönnytyksistä pyrkiäkseen luomaan jakolinjoja liittolaisten välille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?