Naton pääsihteeri: Uuden aseellisen konfliktin riski Euroopassa on todellinen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Naton pääsihteeri: Uuden aseellisen konfliktin riski Euroopassa on todellinen

Stoltenberg korosti, että Suomi ja Ruotsi ovat läheisiä Naton kumppaneita.

7.1. 19:30 | Päivitetty 7.1. 21:41

Konfliktin riski Ukrainan rajalla on todellinen, sanoi sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg perjantain tiedotustilaisuudessa. Venäjän aggressiiviset toimet horjuttavat hänen mukaansa turvallisuustilannetta Euroopassa.

Stoltenbergin mukaan Venäjän sotilaallisen voiman lisääntyminen Ukrainan lähellä pitää yhä yllä pelkoa mahdollisesta hyökkäyksestä.

– Olemme havainneet panssaroituja yksiköitä, tykistöä, taisteluvalmiita joukkoja, elektronisen sodankäynnin laitteistoa ja paljon muuta sotilaallista voimaa, Stoltenberg totesi.

Sotilaallinen voima yhdistettynä Venäjän Natolle esittämiin turvallisuusvaatimuksiin sekä Venäjän aiempiin toimiin Ukrainaa ja Georgiaa vastaan ”lähettävät viestin todellisesta riskistä uuteen aseelliseen konfliktiin Euroopassa”, huomautti Stoltenberg uutistoimisto AP:n mukaan.

Nato-maiden ulkoministerit pitivät ennen tiedotustilaisuutta videokokouksen. Tiedotustilaisuudessa Stoltenberg sanoi myös, että Suomi ja Ruotsi ovat Naton läheisiä kumppaneita ja että läheinen yhteistyö on hyväksi Suomelle ja Ruotsille, mutta myös Natolle.

– Naton ovet pysyvät auki, totesi Stoltenberg.

Natossa kuitenkin korostetaan, että kyse on Suomen ja Ruotsin päätöksestä joko liittyä tai olla liittymättä Natoon, huomautti pääsihteeri.

Nato-maat keskustelivat hätäkokouksessaan Venäjän joukkojen kerääntymisestä Ukrainan rajojen tuntumaan.

Lue lisää: Ruotsin puolustus­voimien komentaja: Naton myönnytykset Venäjälle jättäisivät meidät kahden Suomen kanssa

Perjantaina Stoltenberg kävi puhelinkeskustelut presidentti Sauli Niinistön ja Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa

Puhelu käytiin Stoltenbergin aloitteesta, kerrotaan presidentin kanslian tiedotteessa.

Niinistö keskusteli perjantaina myös Norjan pääministerin Jonas Gahr Stören kanssa vallitsevasta turvallisuustilanteesta. Keskustelu käytiin Stören aloitteesta, kerrottiin presidentin kanslian nettisivulla.

Lue lisää: Niinistö puhui Naton Stoltenbergin kanssa – presidentti ”ilmaisi arvostuksensa Suomen Nato-kumppanuutta kohtaan”

Stoltenberg sanoi tiedotustilaisuudessa perjantaina Ukrainain tilanteesta, että Nato on sitoutunut kaksivaiheiseen lähestymistapaan Venäjän suhteen.

– Voimakas pelotevaikutus ja puolustus yhdistettynä mielekkääseen dialogiin.

Stoltenbergin mukaan on positiivinen merkki, että Venäjä on nyt valmis tulemaan neuvottelupöytään keskusteluja varten, koska jännitteet ovat korkealla. Dialogi on tällöin jopa tärkeämpää, hän lisäsi.

Maanantaina Yhdysvaltain ja Venäjän korkean tason edustajat keskustelevat Genevessä turvallisuustilanteesta. Keskiviikkona Ukrainan tilanteesta neuvotellaan Nato–Venäjä-neuvoston voimin, ja torstaina Venäjän ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin edustajien on määrä tavata.

Näiden neuvottelujen täytyy Stoltenbergin mukaan pohjautua Euroopan turvallisuuden ydinperiaatteisiin ja Ukrainan konsultointiin.

– Me konsultoimme tiiviisti myös muita keskeisiä kumppaneitamme, kuten Georgiaa, Moldovaa, Suomea ja Ruotsia sekä Euroopan unionia, Stoltenberg sanoi.

Naton ulkoministerit sanoivat Nato-maiden seisovan Ukrainan rinnalla ja tukevan täysin Ukrainan suvereeniutta ja alueellista koskemattomuutta. Samoin ministerit toivat julki kantansa, jonka mukaan kaikilla mailla on oikeus valita oma tiensä ja liittolaisensa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?