Niinistön tiukka viesti Venäjälle nousi Financial Timesin pääuutisiin

Suomi pitää kiinni oikeudestaan hakea Nato-jäsenyyttä uhmaten Venäjän asettamia vaatimuksia, kirjoittaa Financial Times.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti uudenvuodenpuheen.

2.1.2022 17:31 | Päivitetty 2.1.2022 19:14

Financial Times kertoi sunnuntaina yhtenä pääuutisistaan, kuinka Venäjän sapelinkalistelu Ukrainan kanssa on avannut jälleen Suomessa keskustelun mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.

FT kertoi sekä presidentti Sauli Niinistön että pääministeri Sanna Marinin (sd) alleviivanneen uudenvuodenpuheissaan, että Suomen optio hakea Naton jäsenyyttä milloin tahansa on yhä olemassa.

– Ja todettakoon taas kerran: Suomen liikkumatilaan ja valinnanmahdollisuuksiin kuuluu myös mahdollisuus liittoutua sotilaallisesti ja hakea Nato-jäsenyyttä, jos niin itse päätämme, lainasi FT Niinistön puhetta.

Lue lisää: Niinistön uuden­vuoden­puhetta hehkutetaan ulko­mailla – Nato-kohta käynnisti spekulaatiot

FT:n mukaan Suomella ei ole mitään mieltä hakea Naton jäsenyyttä välittömästi.

– Mutta Venäjän lisääntynyt aktiivisuus Ukrainan rajalla ja Venäjän juuri ennen joulua esittämä lista vaatimuksistaan on nostanut Helsingissä keskustelun tasolle, jollaista viimeksi kuultiin Venäjän vallattua Krimin, kirjoittaa FT.

Lue lisää: Pääkirjoitus: Niinistön tyrmäys Putinin ”ukaaseille” meni Venäjällä laajasti läpi – tavallisille venäläisille välittyi tärkeä viesti

Lehden mukaan Niinistö myös varoitti länttä Venäjän voimaantumisesta, jos länsi sulkee pois mahdolliset sotilaalliset toimet.

– Kun sodan välttäminen on ollut joidenkin valtioiden ylimpänä tavoitteena, on kansainvälinen järjestelmä ollut armottomimman jäsenensä armoilla, kertoi FT Niinistön lainanneen Yhdysvaltain entisen ulkoministerin Henry Kissingerin sanoja Natsi-Saksan rauhoittelusta.

FT mainitsi myös muiden suomalaispolitiikkojen, kokoomuksen Petteri Orpon ja vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Atte Harjanteen Nato-myönteiset lausunnot viime päiviltä.

Lue lisää: Petteri Orpo perää puolueilta Nato-kantoja: ”Kokoomus on kannattanut Nato-jäsenyyttä jo yli 15 vuotta”

Lue lisää: Vihreiden Atte Harjanne: ”Se kuuluisa Nato-optio olisi syytä lunastaa viipymättä”

Myös brittilehti The Telegraph noteerasi lauantaina Niinistön puheen.

– Sauli Niinistö torjui Venäjän vaatimukset siitä, ettei Suomi koskaan liittyisi sotilasliittoon, kirjoitti Telegraph todeten, että joulukuussa presidentti Vladimir Putin havitteli takeita siitä, ettei Suomi liittyisi Natoon.

Venäjä on vaatinut länneltä ja Natolta kirjallisia takuita, ettei sotilasliitto laajenee enää itään. Lisäksi Moskova on vaatinut Natoa vetämään pois hyökkäysaseistustaan Venäjän naapurista.

Telegraph kertoi presidentti Niinistön huomauttaneen, ettei Eurooppa voi pysytellä hiljaa tässä tilanteessa.

– Useamman jäsenmaan, myös Ruotsin ja Suomen, suvereniteettia on unionin ulkopuolelta kyseenalaistettu. Tämä tekee EU:sta asianosaisen. EU ei saa tyytyä vain tekniseen pakotekoordinaattorin rooliin, Niinistö sanoi.

Telegraph vertasi Niinistön kommentteja Saksan uuden liittokanslerin Olaf Scholzin uudenvuodenpuheeseen, jonka lievempää asennetta Venäjää kohtaa on kritisoitu.

Carnegie Endowment for International Peace -ajatushautomon Yhdysvaltain ja Venäjän suhteiden asiantuntija Andrew Weiss twiittasi, että ”herra Scholzin kommenteilla ja sillä, miten presidentti Niinistö käsitteli Venäjän ongelmaa on silmiinpistävä ero”.

– Lukekaa molempien viestit ja päättäkää itse, kuka ymmärtää parhaiten voimapolitiikan tilanteen vuonna 2022, Weiss twiittasi.

Dagens Nyheterin haastatteleman turvallisuuspolitiikan asiantuntijan mukaan Niinistön puheet Venäjästä olivat ”laadullisesti uutta”.

– Vaikka puheessa ei ollut mitään nimeltä mainittua kohtaa Putinia tai Venäjää vastaan, oli taustaviesti hyvin Venäjä-kriittinen. Se oli paljon enemmän kuin koskaan olen nähnyt Niinistöltä, kommentoi Ruotsin kokonaismaanpuolustuksen tutkimuslaitoksen turvallisuuspolitiikan yksikön johtaja Mike Winnerstig.

Winnerstigin mukaan jää nähtäväksi, mitä seurauksia Niinistön uudistuneella asenteella Venäjää kohtaan voisi olla.

– Kysymys on siitä, kuinka paljon venäläiset noteeraavat Suomea, jos sanon hieman kyynisesti, toteaa Winnerstig ja korostaa, että tilanne voi muuttua, jos suomalaiset poliitikot alkavat vakavasti keskustella Suomen Nato-jäsenyydestä.

Hän arvioi, että todennäköisyydet siihen, että Nato taipuisi Venäjän vaatimuksiin sotilasliittoutuman jäsenyydestä ovat täysin ”nolla”.

- Suomalaiset ovat siis hieman turhaan huolissaan. Mutta se, että venäläiset ovat vaatineet tällaista on laadullisesti uutta. Venäjä ei ole ryhtynyt tällä tavalla haastamaan sitten kylmän sodan päättymisen jälkeen. Mitä nyt näemme, on pelottavaa hyökkäyspolitiikkaa Venäjän puolelta. Se haastaa kaiken ja jokaisen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?