Valamiehistö totesi Ghislaine Maxwellin syylliseksi useisiin seksuaali­rikoksiin

Jeffrey Epsteinin entistä seurustelu- ja rikoskumppania saattaa odottaa loppuelämän vankilatuomio.

30.12.2021 0:27 | Päivitetty 30.12.2021 22:43

Yhdysvalloissa valamiehistö totesi Ghislaine Maxwellin, 60, syylliseksi useisiin seksuaalirikoksiin. Maxwellin todettiin houkutelleen ja rekrytoineen teini-ikäisiä tyttöjä edesmenneen liikemiehen Jeffrey Epsteinin seksuaalisesti hyväksikäytettäväksi.

Maxwell todettiin syylliseksi viiteen kuudesta syytekohdasta. Rikokset tapahtuivat vuosina 1994–2004.

Kaksitoistahenkinen valamiehistö kertoi päätöksestä puoliltaöin Suomen aikaa. Valamiehistö neuvotteli viisi päivää ennen tuomiosta päättämistä.

Kun tuomio oli luettu, Maxwell veti kasvomaskinsa alas ja kaatoi itselleen lasillisen vettä.

Maxwell kuvattuna syyskuussa 2013.

Maxwellia saattaa odottaa hänen loppuelämänsä kestävä vankilatuomio. Vakavin syyte, josta Maxwell todettiin syylliseksi, oli alaikäisen ihmiskauppa seksuaalisessa hyväksikäyttötarkoituksessa. Maksimirangaistus on 40 vuotta vankeutta.

Muiden syytekohtien maksimirangaistukset ovat viidestä kymmeneen vuotta. Rangaistuksen määräämisen aikataulusta ei ole vielä tietoa.

Oikeudenkäynnin aikana kuultiin neljän naisen tunteikkaita ja kuvailevia todistajanlausuntoja. Kaksi naista kertoi olleensa vasta 14-vuotiaita, kun Epstein alkoi käyttää heitä hyväksi. Kolme naisista kertoi myös Maxwellin itse koskettaneen heitä sopimattomasti.

Ennen päätöstään valamiehistö pyysi pöytäkirjoja naisten todistuksista, mikä viittaa siihen, että valamiehistö keskusteli kertomuksista ennen tuomion tekemistä.

Maxwell ja Epstein viettivät ylellistä elämää. Todistusaineistoon kuuluva kuva Maxwellin ja Epsteinin yhteiselämästä rikosten tapahtuma-aikaan.

Maxwell seurusteli Epsteinin kanssa useiden vuosien ajan 1990-luvulla. Pari osallistui tuolloin seurapiirijuhliin ja matkusti ylellisillä yksityiskoneilla.

Edesmenneen brittiläisen mediamogulin Robert Maxwellin tyttärenä tunnetun Maxwellin kerrotaan tottuneen ylelliseen elämään. Syyttäjien mukaan mukaan Maxwell oli motivoitunut tekemään mitä tahansa pitääkseen Epsteinin tyytyväisenä säilyttääkseen elämäntyylinsä. Oikeudenkäynnissä nähtiin pankkitietoja, jotka osoittivat Epsteinin maksaneen Maxwellille miljoonia dollareita vuosien varrella.

Syyttäjät ovat kuvailleet Maxwellia ”hienostuneeksi saalistajaksi”. Oikeudenkäynnin loppupuheenvuoroissa syyttäjä sanoi Maxwellin olleen Epsteinin "rikoskumppani”.

– Ghislaine Maxwell teki omat valintansa. Hän teki rikoksia käsi kädessä Jeffrey Epsteinin kanssa. Hän oli aikuinen nainen, joka tiesi tarkalleen, mitä teki, apulaissyyttäjä Alison Moe sanoi.

Moe kuvaili, että Maxwellin läsnäolo sai nuoret tytöt tuntemaan olonsa mukavaksi Epsteinin kanssa. Muuten kutsun saaminen viettämään aikaa keski-ikäisen miehen kanssa olisi tuntunut tytöistä "karmivalta" ja "herättänyt hälytyskelloja".

– Epstein ei olisi voinut tehdä tätä yksin.

Kaksikko seurusteli useiden vuosien ajan.

Puolustusasianajaja Laura Menninger puolestaan sanoi, että Maxwellia käytettiin Epsteinin syntipukkina ja että tämä oli ”viaton nainen”.

– He varmasti todistivat teille, että Epstein oli käyttänyt väärin rahojaan ja valtaansa, mutta sillä ei ole mitään tekemistä Ghislainen kanssa, vaan ainoastaan Jeffrey Epsteinin kanssa, Menninger sanoi.

Maxwellin puolustuksen mukaan naisten tarinat olivat muuttuneet vuosien varrella, ja heillä oli rahallinen motiivi syyttää Maxwellia. Naiset kuitenkin kiistivät puolustuksen luonnehdinnat ja sanoivat päättäneensä todistaa oikeudenkäynnissä oikeudenmukaisuuden, eivät rahan, vuoksi.

– Raha ei koskaan korjaa sitä, mitä tuo nainen teki minulle, eräs uhreista kuvaili oikeudessa.

Epstein tappoi itsensä vuonna 2019 manhattanilaisessa vankilasellissä odottaessaan omaa oikeudenkäyntiään.

Muutama kuukausi Epsteinin kuoleman jälkeen Maxwell osti miljoona-asunnon Bradfordista, New Hampshiren osavaltiosta, jossa hän pysytteli poissa parrasvaloista heinäkuussa vuonna 2020 tapahtuneeseen pidätykseen asti. FBI:n virkamies kuvaili Maxwellin "luikerrelleen pois".

Taitelijan kuvaus Maxwellista poistumassa oikeussalista tuomion kuulemisen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?