Britti­tutkimus: Näin nopeasti kolmos­annoksen teho hiipuu omikronia vastaan – sairaala­hoidon tarpeesta lupaavia tietoja

Kolmannen rokoteannoksen teho omikrontartuntaa vastaan putoaa vain vähän yli 50 prosenttiin jo 2,5 kuukaudessa.

Brittitutkimuksen mukaan kolmannen rokoteannoksen antama suoja omikrontartuntaa vastaan on selvästi alentunut jo 10 viikon jälkeen. Suoja vakavaa koronatautia säilyy selvästi korkeammalla tasolla selvästi kauemmin.

25.12.2021 20:12

Kolmannen rokoteannoksenkaan suojateho omikrontartuntaa vastaan ei pysy järin korkealla kovin pitkään.

Lue lisää: Mitä tapahtuu, jos sairastaa koronan ennen kolmos­rokote­aikaa? IS kysyi asian­tuntijalta 9 ajan­kohtaista korona­kysymystä

Britanniasta saadun datan mukaan kahden Pfizerin rokoteannoksen suojateho omikrontartuntaa vastaan on alle 40 prosenttia. Kolmas annos nostaa suojan noin 75 prosenttiin, mutta suojateho putoaa 50–60 prosenttiin jo 10 viikon kuluessa.

Britannian kansanterveyslaitoksen UKHSA:n suurtutkimuksesta kertoi mm. Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Lue lisää: THL: Kolmannen koronarokotuksen saanut runsaat 960 000 ihmistä

Tämä tarkoittaisi sitä, että esimerkiksi sadasta kolme rokoteannosta saaneesta keskimäärin 40–50 saisi omikroninfektion rokotuksista huolimatta, kun kolmannesta rokoteannoksesta on vähintään 2,5 kuukautta.

Tutkimuksessa ovat olleet mukana kaikki Britanniassa marraskuun alun jälkeen todetut delta- ja omikrontartunnat.

UKHSA:n tutkimus vahvisti viestiä siitä, että omikroninfektio johtaa selvästi harvemmin sairaalahoitoon kuin deltavariantin aiheuttama tauti. Kaksi tai kolme rokoteannosta antaa hyvän suojan vakavaa koronatautia vastaan, vaikka suoja itse infektiota vastaan alenee.

Ensimmäisten tutkimustulosten mukaan omikrontartunnat johtavat selvästi harvemmin sairaalahoitoon.

Tutkimuksen mukaan omikroninfektioista johtuva tarve lähteä päivystykseen putosi 31–45 prosenttia deltavarianttiin verrattuna ja sairaalahoidon tarve väheni peräti 50–70 prosenttia.

Samansisältöistä tietoa on saatu myös Etelä-Afrikasta sekä kahdesta muusta joulun alla Britanniassa julkaistusta tutkimuksesta.

Yksi syy omikronmuunnoksen aiheuttamaan lievempään tautiin voi piillä Hongkongin yliopiston solututkimuksen löydöksessä. Tutkimuksessa omikronvariantti tarttui hanakammin keuhkoputken soluihin ja lisääntyi jopa 70 kertaa nopeammin kuin deltavariantti mutta ei ollut deltavarianttiin verrattuna lainkaan yhtä hanakka lisääntymään keuhkokudoksen soluissa.

Tulokset ovat UKHSA:n mukaan ”rohkaisevia”, mutta omikronin paljon herkemmän tarttuvuuden takia tartuntamäärät ovat hyvin korkeita. Tällöin suhteellisesti selvästi pienempikin vakavien tautimuotojen osuus on silti absoluuttisena lukuna iso ja voi aiheuttaa terveydenhuoltojärjestelmälle ja sairaalahoidon tarpeelle tuntuvaa kuormitusta.

Vielä on epäselvää se, miten omikron vaikuttaa esimerkiksi sairaalahoidon tarpeeseen ikääntyneen väestönosan keskuudessa. Britanniassa suurin osa omikroninfektion saaneista ja sairaalaan joutuneista on ollut alle 40-vuotiaita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?