Britanniassa 12 kuollut omikronmuunnokseen – Yhdysvalloissa varoitetaan, että lievempikin tautimuoto voi olla tuhoisan tappava

Asiantuntijat korostavat yhä, että omikronmuunnoksesta tarvitaan lisää tietoa.

Britanniassa raportoitiin maanantaina koronaviruksen omikronmuunnokseen kuolleen jo 12 ihmistä, ja tautitapausten määrä on rajussa kasvussa.

20.12.2021 14:23

Britanniassa koronaviruksen omikronmuunnokseen on tähän mennessä kuollut 12 ihmistä ja sairaalaan on joutunut 104, kertoi maan varapääministeri Dominic Raab maanantaina hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Omikronmuunnoksen uskotaan olevan syynä Britanniassa viime päivinä voimakkaasti kohonneisiin tartuntalukuihin, kun omikrontapauksia on raportoitu jo noin 10 000 päivässä.

Raab ei sulkenut pois uusien rajoitustoimien mahdollisuutta vielä ennen joulua.

Brittiviranomaiset ovat kuitenkin viestittäneet, että omikronmuunnoksesta ja sen aiheuttamasta tartunta-aallosta tarvitaan vielä lisää tietoa päätösten pohjaksi.

Sairaalahoitoon joutuvien määrän pelätään joka tapauksessa kasvavan lähiviikkoina voimakkaasti. Sitä kautta myös kuolleisuuden pelätään jälleen nousevan.

Lontoolaiset jonottivat rokotuksia Wembleyn stadionin rokotuspisteeltä.

Britannian ensimmäisten omikronkuolemien on katsottu jo nyt osoittavan, että taudin vakavuutta ei ole syytä vähätellä, vaikka joidenkin arvioiden mukaan se ei aiheuttaisikaan niin vakavaa tautimuotoa kuin deltamuunnos.

Lue lisää: Näin omikronhyöky eronnee aiemmista korona-aalloista – asiantuntijat ennakoivat tilannetta, jollaista koko pandemia-aikana ei ole vielä nähty

Rokottamattomat vaarassa

Sama huoli on Yhdysvalloissa, jossa johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci esitti sunnuntaina usealla tv-kanavalla varoituksen, että edessä on synkkä alku talvelle.

Syynä on omikronmuunnoksen poikkeuksellinen tartuttavuus, minkä vuoksi se voi kuormittaa pahasti terveydenhoitojärjestelmän.

Faucilta kysyttiin CNN:llä, odottaako hän sekä tautitapausten, sairaalahoidon tarpeen että kuolemien nousua.

– Kyllä, valitettavasti luulen, että niin käy, Fauci vastasi painottaen erityisesti sairaaloiden tilanteen huononemista.

Tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci soitti hälytyskelloja Yhdysvaltain tautitilanteesta sunnuntaina.

Myös amerikkalaisasiantuntijat korostavat, että omikronmuunnoksesta tarvitaan vielä lisää tietoa. Silti omikronin tappavuudesta ollaan jo huolissaan.

Kuolemat voivat lähteä rajuun nousuun jo pelkästään siksi, että tartuntojen määrä räjähtää käsiin. Yhdysvaltain uusien päivittäisten tapausten ennätys on viime talvelta yli 300 000 tapausta päivässä. Nyt pelätään, että jopa miljoonan tapauksen päivävauhti olisi mahdollinen.

New Yorkin Bellevuen sairaalan epidemiologi Celine Gounder sanoi viime viikolla korona-asiantuntijoiden keskustelutilaisuudessa, että omikronin vaarallisuus piilee jo pelkästään arvioissa sen tartuttavuudesta.

– Jos niin moni ihminen saa tartunnan, ja vaikka kyseessä olisi lievempi tautimuoto – mitä emme vieläkään varmasti tiedä omikronin kohdalla – se voi silti olla erittäin tappava, hän sanoi.

– Omikron voi olla ihan yhtä tappava kuin delta, vaikka se aiheuttaisikin lievemmän taudin, hän toisti.

Erityisessä vaarassa arvioidaan Yhdysvalloissa olevan rokottamattomat, joita on maassa yhä runsaasti rokotevastaisuuden ja koronan politisoitumisen vuoksi.

Anthony Fauci kehottikin amerikkalaisia suuntaamaan huomiota nyt entistä enemmän siihen, että rokottamattomat saataisiin piikille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?