Putin toisti Niinistölle vaatimuksensa Nato-takuista – Kremlin tiedotteen perusteella puhelu oli tiukkaa tekstiä

Vladimir Putin ilmoitti presidenttien puhelun aikana Sauli Niinistölle, että Venäjän uudet turvatakuuvaatimukset Naton laajenemiskiellosta itään ”vastaavat täysin” Helsingin Ety-kokouksen päätöslauselmia vuodelta 1975. Kreml kertoo Putinin tukevan myös Niinistön huippukokousaloitetta vuodelle 2025 ”tässä kontekstissa”.

Sauli Niinistön ja Vladimir Putinin puhelinkeskusteluista paljastuu lisää yksityiskohtia Kremlin tiedotteesta.

14.12.2021 17:35

Kreml on julkaissut nettisivuillaan poikkeuksellisen seikkaperäisen selostuksen puhelusta, jonka Venäjän presidentti Vladimir Putin kävi tiistaina tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa.

Käy ilmi, että Putin on syyttänyt puhelun aikana Ukrainaa kovin sanoin muun muassa ”voimatoimiin turvautumisesta”, raskaan aseistuksen ja hyökkäyslennokkien käytöstä Itä-Ukrainassa sekä Minskin rauhansopimusten laiminlyönneistä.

Kreml kertoo Putinin ”korostaneen tähän liittyen jälleen kerran”, että Yhdysvaltain ja Naton on aloitettava välittömästi neuvottelut Venäjä kanssa maan haluamista turvatakuista.

– Neuvotteluissa… on laadittava maamme turvallisuudelle kansainväliset oikeudelliset takuut, jotka sulkevat pois liittouman (Naton) etenemisen itään ja Venäjää uhkaavien asejärjestelmin sijoittamisen Ukrainaan ja muihin naapurivaltioihin, lukee vapaasti suomennettuna Kremlin tiedotteessa.

Kremlin sanamuodot ovat jälleen kerran sellaiset, että niissä ei mainita suoraan nimeltä esimerkiksi Suomea tai Ruotsia, vaan puhutaan ylipäätään Naton etenemisestä itään.

Ilmaisujen perusteella voi kuitenkin päätellä, että Kreml haluaisi estää Naton kaikkinaisen laajenemisen eli myös Suomen ja Ruotsin mahdolliset Nato-jäsenyydet sekä myöskin Natoon millään tavalla kytkeytyvän aseyhteistyön Venäjän naapurimailta.

Tässä yhteydessä Venäjää kiinnostanee todennäköisesti myös Suomen tuore hävittäjähankinta Yhdysvalloista, vaikka siitä ei Kremlin tiedotteessa mainita suoranaisesti mitään.

Kreml on julkaissut nyt myös perusteet Putinin turvallisuustakuuvaatimuksille, ja niissä viitataan nimenomaan Helsinkiin ja vuoden 1975 Ety-kokoukseen.

– Vladimir Putin korosti, että tämä (Venäjän turvatakuuvaatimus) vastaa täysin vuoden 1975 Helsingin päätösasiakirjassa hyväksyttyä jakamattoman turvallisuuden periaatetta, lukee Kremlin tiedotteessa.

Kremlin mukaan Venäjän vaatimus on sopusoinnussa myös Euroopan turvallisuuden peruskirjan ja Istanbulin huippukokouksen julistuksen kanssa vuodelta 1999.

– Tässä kontekstissa Vladimir Putin osoitti tukensa Sauli Niinistön aloitteelle järjestää vuonna 2025 huippukokous Helsingin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin 50-vuotisjuhlan kunniaksi, Kremlin sivuilla lukee.

Kremlin tiedotteen rakenteesta käy toisin sanoen ilmi, että Putin näyttää kytkevän nyt ainakin omassa mielessään Niinistön Helsingin henki -huippukokousajatuksen omaan ajatukseensa Venäjän haluamista turvallisuustakuista Natoa sitovine laajenemiskieltoineen.

Niinistön omassa twiitissä ja tasavallan presidentin kanslian tiedotteessa ei käydä keskusteluja näin yksityiskohtaisesti läpi, mutta jotain voi päätellä näistä niukoista lauseista.

– Presidentti Niinistö totesi, että Suomella on selonteoista ilmenevä vakaa ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja. Presidentti Niinistö ylläpiti edelleen keskustelua Helsingin hengestä, lukee kanslian tiedotteessa.

– Tärkeä keskustelu presidentti Putinin kanssa tänään, Niinistö itse twiittasi puolestaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?