Tutkijoilta huolestuttava löytö rokotteiden suojasta omikronia vastaan – ”Uskoakseni näemme nyt sen”

25 viikkoa toisen annoksen jälkeen Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokote suojasi oireilevalta omikrontartunnalta enää 40-prosenttisesti.

12.12.2021 1:20

Iso-Britannian terveysturvallisuusvirasto UKHSA on julkistanut huolestuttavia tutkimustietoja koronavirusrokotteiden suojasta uutta omikronvarianttia vastaan. Asiasta kertoo brittilehti Guardian.

Tutkimusten perusteella kaksi annosta Pfizerin ja Biontechin rokotetta suojaisi 25 viikkoa toisen annoksen jälkeen oireilevalta omikrontartunnalta enää 40-prosenttisesti.

– Uskoakseni näemme nyt sen, että jos olet saanut kaksi annosta yli kolme kuukautta sitten, ne eivät enää estä sinua saamasta oireilevaa tautia, UKHSA:n johtava asiantuntija Susan Hopkins kommentoi.

Deltamuunnosta vastaan rokotteiden antama suoja oli saman aikavälin jälkeen 60 prosenttia, kun taas AstraZenecan rokote suojasi oireiselta omikronilta enää 10-prosenttisesti. Guardian huomauttaa, että lukuihin liittyy kapean otannan vuoksi jonkin verran epävarmuutta.

Tutkijat pitävät löytöjä huolestuttavina, koska omikronin uskotaan nousevan Britannian valtavariantiksi joulukuun puoliväliin mennessä. Asiantuntijoiden mukaan muutos rokotesuojassa voisi kaksinkertaistaa vakavan tartunnan riskiryhmään kuuluvien määrän.

Brittitutkimuksen perusteella kolmas annos Pfizeria nostaa rokotesuojan 70–75 prosenttiin. Pfizer tiedotti aiemmin viikolla, että yhtiön näkemyksen mukaan hyvä suojavaste edellyttää todennäköisesti kolmansien annosten antamista. Pfizerin pääjohtaja Albert Bourla on arvioinut, että omikronia torjuakseen yhteiskuntien tulee kiirehtiä myös neljänsissä annoksissa.

THL:n mukaan Suomessa oli perjantaihin mennessä vahvistettu 20 omikrontartuntaa. Uudet tartunnat on todettu Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin, Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen sekä Vaasan sairaanhoitopiirien alueilla. Näiden alueiden lisäksi tartuntoja on todettu aiemmin Pohjois-Savossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?