Tällaisilla mainoksilla siirtolaisia houkutellaan Suomeen Venäjän kautta – ”Havaitsimme muutoksen liki yhdessä yössä”

Kuvakaappaukset Lähi-itään suunnattujen keskusteluryhmien mainoksista todistavat, kuinka potentiaalisia turvapaikanhakijoita yritetään saada nyt matkustamaan Venäjälle ja sieltä Suomeen tai muualle Eurooppaan, kertoo turvallisuusyritys Semantic Visionsin tutkimusjohtaja Monika Richter IS:lle.

Semantic Visionsin tutkimusjohtaja Monika Richter kertoo, että täydellinen muutos salakuljettajien sosiaalisen median mainoksissa tapahtui muutamassa päivässä. Valko-Venäjän reitin sijaan alettiin tarjota Venäjää ja sieltä pääsyä muun muassa Suomeen.

11.12.2021 10:40

Lähi-idästä kotoisin oleville siirtolaisille ja potentiaalisille turvapaikanhakijoille yritetään markkinoida nyt aktiivisesti uutta reittiä Venäjän kautta Eurooppaan.

Yksi salakuljettajien ahkerasti mainostama reitti kulkisi ensin Moskovaan ja sieltä autolla lähelle Suomen rajaa, kertoo tshekkiläisen informaatioturvallisuusyrityksen Semantic Visionsin tutkimusjohtaja Monika Richter.

Esimerkiksi 21. marraskuuta Facebookin keskusteluryhmässä salakuljettaja mainosti Suomen-reittiä näin:

– Uusi reitti Venäjältä Suomeen. Reitti on taattu, rajan ylittäminen vaatii tunnin kävelyn. Hinta on 5 500 dollaria aikuisille ja 3 500 dollaria lapsille.

Tarjous herätti heti keskustelijoissa innostusta, joskin myös pientä epäilyä.

– Maksan sinulle 500 dollaria enemmän, jos tämä on totta, yksi vastaaja kommentoi tarjousta.

Tässä mainostetaan Venäjän kautta ”taattua” reittiä Suomeen.

Semantic Visions on monitoroinut syksyn aikana lukuisia arabiankielisiä ja kurdin­kielisiä sosiaalisen median keskusteluryhmiä, joilla salakuljettajat ovat mainostaneet palveluitaan Valko-Venäjän reitin osalta.

Kun lentoyhtiöt ryhtyivät rajoittamaan siirtolaisten pääsyä Minskiin Euroopan unionin toivomuksesta ja Aljaksandr Lukashenkan hallinto joutui käynnistämään siirtolaisten palautuslennot, sosiaalisen median markkinointi muuttui välittömästi.

– Me havaitsimme muutoksen liki yhdessä yössä, kaikki muuttui käytännössä muutamassa päivässä. Aiemmat Valko-Venäjää koskeneet mainokset sosiaalisessa mediassa loppuivat, ja tilalle ilmestyivät uudet Venäjän reittiä koskevat mainokset, Richter kertoi IS:lle puhelimitse.

Koska siirtolaiset eivät voi enää käyttää suoria lentoja Minskiin, heidät luvataan lennättää ensin Moskovaan, josta he voisivat mennä edelleen maateitse tai lentäen Valko-Venäjälle ja sieltä aina Saksaan asti. Huomioitavaa on, että monissa mainoksissa yhdeksi kohdemaaksi mainitaan myös Suomi.

Yksi uusista Venäjän-reitin mainoksista Facebookissa.

Facebookin keskusteluryhmässä julkaistiin esimeriksi 19. marraskuuta mainos, jossa yksi salakuljettaja tarjoutui järjestämään siirtolaisille pääsyn Eurooppaan Moskovan kautta taksilla. Myös tässä mainoksessa mainitaan Moskova–Suomi yhtenä reittinä.

Facebookin keskusteluryhmässä 20. marraskuuta julkaistussa mainoksessa salakuljettaja mainostaa puolestaan turistimatkaa Venäjälle. Matkaan voisi kuulua myös lento Venäjältä Minskiin turistiryhmän osana. Mahdollisina määränpäinä mainitaan Suomi tai Venäjään kuuluva Kaliningrad, josta olisi pääsy maarajan kautta Puolaan.

IS on sumentanut kuvakaappauksissa esiintyviä nimiä ja puhelinnumeroita.

Tämä salakuljettajien mainos julkaistiin Telegramissa.

Facebookin lisäksi mainoksia on julkaistu muun muassa Telegramissa. Esimerkiksi yhdessä julkaisussa salakuljettaja tarjoutuu järjestämään reitin Venäjän kautta Suomeen. Rajanylittäjille lupaillaan tässäkin tunnin mittaista kävelyä ja hinnaksi kerrotaan 3 500 dollaria (noin 3 100 euroa) lapsille ja 5 500 dollaria (noin 4 900 euroa) aikuisille.

Lue lisää: Mediat: Suomen ja Venäjän rajaa markkinoidaan siirtolaisille reittinä EU:hun – ”Herättänyt intoa”

Richterin mukaan Venäjän-reittejä tällä hetkellä markkinoivat matkatoimistot ovat yleisimmin Syyriassa, Irakissa tai Libanonissa. Salakuljetusmatkaa Venäjältä Suomeen tarjoavien sosiaalisen median postausten kieli on yleensä joko arabia tai kurdin kieli.

– Tämä kertoo siitä, että nämä mainokset on suunnattu varta vasten tietylle kohderyhmälle, Richter sanoi.

– Sitä on kuitenkin tässä vaiheessa mahdotonta sanoa, realisoituvatko nämä tarjoukset todelliseksi ihmisvirraksi rajalle. Se riippuu esimerkiksi siitä, ryhtyykö Venäjän hallinto puoltamaan näiden ihmisten viisumihakemuksia.

Sosiaalisen median kanavilla julkaistavissa mainoksissa on usein mainittuna puhelin­numero, johon kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä. Heitä kehotetaan siirtymään viestittelyyn esimerkiksi Telegramin tai WhatsAppin yksityisiin keskusteluihin, jotta kauppoja voidaan hieroa siellä tarkemmin.

IS on sumentanut tämän jutun yhteydessä julkaistuista kuvakaappauksista puhelinnumerot ja postausten julkaisijoiden nimitiedot.

Richterin mukaan yksi kiinnostava havainto on myös se, että viime aikoina on lisätty lentovuoroja Venäjän ja valkovenäläisen Hrodnan kaupungin välillä. Puolan rajan lähellä sijaitseva Hrodna tuli tunnetuksi siitä, että monet Puolaan yrittäneet siirtolaiset jäivät sinne jumiin.

– On vaikea sanoa, mikä selittää näiden lentoreittien lisäämisen. Kuljetetaanko Venäjältä uusia siirtolaisia Hrodnaan vai lennätetäänkö siellä jo olevia siirtolaisia Moskovaan? Richter pohti.

Tällä hetkellä ei ole merkkejä siitä, että Suomen itäraja olisi vuotamassa. Richterin mukaan on kuitenkin liian aikaista sanoa, miten tilanne siirtolaisten kohdalla kehittyy ja mitä Venäjä päättää heidän kanssaan tehdä.

– Tällä hetkellä fokus Venäjän puolella on Ukrainan-vastaisella rajalla. On vaikea sanoa, haluaisiko Venäjä sen lisäksi rajakiistaa Suomen kanssa.

Richterin mukaan havainnot Valko-Venäjältä osoittavat kuitenkin sen, että siirtolaisten virtaa saatetaan valmistella jo kauan ennen kuin se lopulta toteutetaan. Kun Lukashenka piti kuuluisan puheensa, jossa hän uhkasi lakata estämästä siirtolaisten ja huumeiden tuloa Eurooppaan, elettiin toukokuun loppua.

Richterin mukaan erikoinen ”turistien” houkuttelu Lähi-idästä Minskiin oli alkanut kuitenkin jo paljon aiemmin. Valko-Venäjän valtiollinen matkatoimisto teki diilejä paikallisten matkatoimistojen kanssa ja halukkaille tarjottiin erittäin halpoja turistimatkoja Minskiin.

– Hinnat pidettiin keinotekoisesti alhaisina ja matkoja Minskiin alettiin tarjota jo maaliskuun lopulla, mutta erityisen vilkkaasti huhtikuussa. Näin ihmisille saatiin luotua mielikuva, että Minskiin on helppo tulla ja se on lähellä Eurooppaa, jonne voisi ryhtyä yrittämään, Richter kuvaili.

Lukashenkan puheen jälkeen siirtolaisvirta Eurooppaan alkoikin liki välittömästi, ja ensimmäinen kohde oli Liettua.

Puolan rajalla nähtiin yhteenottoja marraskuussa, kun Valko-Venäjän turvallisuusviranomaiset työnsivät siirtolaisia rajan yli ja Puolan rajaviranomaiset yrittivät estää heidän tuloaan.

Sosiaalisen median lisäksi myös arabiankielisessä uutismediassa on näkynyt viitteitä siitä, että Venäjä–Suomi-reitti on yksi kuuma puheenaihe tällä hetkellä.

Esimerkiksi Asharq Al-Awsat -lehti julkaisi syyrialaistaustaisten siirtolaisten haastattelun, jossa he kertovat haaveilevansa pääsystä Suomeen Venäjän kautta.

Salanimillä Fouad ja Rafik esiintyvät siirtolaiset kertovat, että he eivät halua palata Valko-Venäjältä takaisin Syyriaan, vaikka heille on tätä mahdollisuutta tarjottu.

– Kuulimme, että lentokone saapuu Minskiin palauttaakseen ryhmämme Damaskokseen. Me kaikki päätimme, että emme palaa helvettiin, Fouad kertoi lehdelle.

Fouadin mukaan hänen ryhmänsä päätti vuokrata Valko-Venäjältä asunnon kuukaudeksi ja yrittää Eurooppaan uudelleen, koska aiemmat yritykset olivat epäonnistuneet.

– Joko yritämme salakuljetusta Puolaan tai menemme Moskovaan ja sieltä taksilla Suomeen ja sitten Eurooppaan. Yksi arabivälittäjä lupasi meille näin, Fouad kertoo artikkelissa.

Lue lisää: Tällainen on Suomen itäraja: vaatimaton piikkilanka-aita ei pysäytä ketään

Lue lisää: Kommentti: Suomi varautui jopa miljoonaan itärajan ylittäjään – salainen selvitys haudattiin ”kassakaappiin” vuosiksi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?