Pfizer: Kolme rokoteannosta antaa suojan omikronia vastaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pfizer: Kolme rokoteannosta antaa suojan omikronia vastaan

Lääkeyhtiö on aloittanut myös erityisesti omikronmuunnosta vastaan tarkoitetun rokotteen kehittämisen.

Terveydenhuollon työntekijä valmistelee Pfizerin ja Biontechin rokotetta Bangladeshissa.

8.12.2021 14:37 | Päivitetty 8.12.2021 16:23

Lääkeyhtiö Pfizer kertoi keskiviikkona, että kolme annosta Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta antaa riittävän suojan omikronmuunnosta vastaan.

Laboratoriotutkimuksessa todettiin, että Pfizerin ja Biontechin rokote on tehokas myös myös omikronmuunnosta vastaan, mutta vasta kolmen rokoteannoksen jälkeen. Lääkeyhtiö varoitti, että kaksi rokoteannosta ei todennäköisesti anna riittävää suojaa omikronilta.

Tutkimuksen mukaan kolmas rokoteannos tarjosi saman tasoisen suojan omikronia vastaan kuin kaksi rokoteannosta on antanut muita koronavirusvariantteja vastaan.

Lääkeyhtiö on aloittanut myös erityisesti omikronmuunnosta vastaan tarkoitetun rokotteen kehittämisen. Keskiviikkona julkaisemassaan tiedotteessa Pfizer kertoi omikronrokotteen olevan saatavissa maaliskuussa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n hätätilatoiminnan johtaja Michael Ryan puolestaan sanoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa, että koronarokotteiden voidaan olettaa suojaavan omikronmuunnostartunnan saaneita koronataudin pahimmilta muodoilta.

–  Meillä on erittäin tehokkaita rokotteita, jotka ovat tähän asti osoittautuneet tehokkaiksi kaikkia variantteja vastaan ja suojanneet koronataudin vakavimmilta muodoilta, Ryan totesi.

Ryanin mukaan ei ole tullut esiin tietoja, joiden perusteella nykyisten rokotteiden tarjoama suoja ei tehoaisi omikroniin lainkaan.

–  Etelä-Afrikasta saadun alustavan tutkimustiedon mukaan ei ole tullut ilmi, että rokotteiden teho heikkenisi katastrofaalisesti. Ennemminkin päinvastoin, Ryan katsoi.

Hän sanoo myös, ettei toistaiseksi ole tullut ilmi omikronin aiheuttavan vakavampia tautimuotoja kuin aiemmat virusvariantit.

–  Mutta on vielä kovin aikaista sanoa mitään. Meidän on oltava varovaisia, kun tulkitsemme näitä tietoja, Ryan sanoi ja vaati samalla lisätutkimuksia.

Hän muistutti, että paras ase tällä hetkellä taistelussa koronavirusta vastaan ovat rokotukset.

Alustavien tutkimustulosten perusteella uusin virusvariantti on herkempi leviämään kuin aiemmat virusmuunnokset. Se ei ole Ryanin mukaan yllättävää.

–  Kun uusi variantti syntyy, se on usein tarttuvampi, koska se taistelee elintilasta aiempien varianttien kanssa, Ryan selvitti.

Ryan kertoi, että omikronmuunnoksen on havaittu tarttuvan muita variantteja herkemmin rokotettuihin tai jo koronavirustaudin sairastaneisiin.

–  On todisteita, että omikronin tarttuminen jo kertaalleen sairastaneisiin on yleisempää kuin aiempien virusaaltojen tai varianttien kohdalla, Ryan sanoi.

Yhdysvaltojen hallinnon tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci sanoi myös uutistoimisto AFP:lle, että omikronmuunnos on havaittu helposti tarttuvaksi virukseksi. Hän arvioi, ettei uusi muunnos aiheuta yhtä vakavaa tautia kuin aiempi deltavariantti.

–  On sellaisia oletuksia, että omikron ei aiheuttaisi niin vakavaa tautia kuin delta. Etelä-Afrikasta saatujen tietojen perusteella virustartuntojen ja sairaalahoitoa tarvitsevien välinen suhde on ollut pienempi kuin deltan kohdalla, Fauci totesi.

Hän kuitenkin muistutti, että vielä on liian aikaista tulkita alustavaa dataa, koska nyt tartunnan saaneet ovat olleet nuoria ja he tarvitsevat muutenkin vähemmän sairaalahoitoa. Lisäksi vakava tautimuoto saattaa kehittyä vasta viikkoja myöhemmin.

Fauci sanoi myös, että tarttuvampi virus, joka ei aiheuta vakavaa sairautta eikä johda sairaalahoitoon ja kuolemaan, oli ”paras skenaario”.

–  Pahin skenaario on sellainen, jossa virus ei ole vain helposti tarttuva vaan lisäksi aiheuttaa vakavaa tautia. Silloin on uusi tartunta-aalto, johon rokotukset tai aiemmin sairastetut virukset eivät pure. En usko, että pahin skenaario toteutuu, mutta eihän sitä koskaan tiedä, Fauci lisäsi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?