Britannia: Boris Johnsonin syytetään valehtelevan pikkujouluista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Boris Johnsonia syytetään valehtelusta – video vahvisti epäilyjä virka-asunnon pikkujouluista keskellä koronarajoituksia

Avustajan videolle tallentunut vitsailu pisti pääministerin pinteeseen Britanniassa.

Britannian pääministeri Boris Johnson joutuu vastaamaan kysymyksiin virka-asuntonsa viimevuotisista väitetyistä pikkujoululuista.

8.12.2021 12:28

Britannian pääministerin Boris Johnsonin virka-asunnon väitetyistä pikkujouluista tuli keskiviikkona korkean tason kohu, jossa hallintoa epäillään koronarajoitusten rikkomisesta ja Johnsonia itseään jopa valehtelusta.

Johnsonin odotetaan joutuvan vastaamaan kysymyksiin vuoden takaisista tapahtumista pääministerin kyselytunnilla parlamentissa.

Kyse on 18. joulukuuta 2020 Downing Street 10:ssä väitetysti järjestetyistä pikkujouluista, joissa on kerrottu olleen kymmenittäin ihmisiä.

Samaan aikaan brittihallitus ohjeisti kansaa välttämään suuria juhlia, ja yli kahden ihmisen kokoontumiset sisätiloissa oli Lontoon alueella kielletty, ellei kyseessä ollut tarpeellinen työtapahtuma.

Pääministerin virka-asunto Downing Street 10:ssä sai joulukoristeet marraskuun lopussa.

Johnson on toistuvasti kiistänyt, että koronarajoituksia olisi rikottu. Hänen avustajansa on kiistänyt, että koko pikkujouluja olisi ollutkaan.

BBC:n lähde on kuitenkin aiemmin vahvistanut, että bileet pidettiin.

Omanlaisensa lisätodisteen esitti ITV-kanava, joka oli saanut haltuunsa Johnsonin avustajien 22. joulukuuta 2020 nauhoittaman videon. Kyseessä oli nauhoite tilanteesta, jossa avustajat harjoittelivat tulevaa lehdistötilaisuutta varten ilman yleisöä.

Avustajat vitsailevat videolla perjantaisista juhlista, ”juustosta ja viinistä” ja turvavälien puutteesta sekä siitä, että tapahtuma pitää naamioida joksikin muuksi.

Kun Johnsonin silloiselta lehdistöedustajalta Allegra Strattonilta kysytään videolla pikkujouluista, tämä vastaa vitsaillen.

– Tämä menee nauhalle … tämä kuvitteellinen tapahtuma oli bisnestapaaminen eikä turvavälejä noudatettu.

Myös toisessa viikkoa aiemmin järjestetyssä hallinnon tilaisuudessa epäillään rikotun koronamääräyksiä.

Lue lisää: Virasta eroamisia ja sakkoja: Näin on käynyt Euroopassa poliitikoille, jotka ovat sählänneet korona­rajoitusten kanssa

Opposition työnväenpuolue on paheksunut pikkujoulujen järjestämistä ja kevytmielisyyttä tilanteessa, jolloin Britannian koronatilannetta pidettiin erityisen vaikeana.

– Valehtelu ja vitsailu valehtelusta on häpeällistä. Pääministerin pitää selvittää asia ja pyytää anteeksi, oppositiojohtaja Keith Starmer sanoi.

Myös jotkut Johnsonin oman konservatiivipuolueen rivikansanedustajat ovat julkisesti tuominneet tapauksen.

Julki tulleen videon ja koronasääntöjen mahdollisen rikkomisen on kerrottu olevan myös Lontoon poliisin selvityksessä mahdollisen tutkinnan aloittamiseksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?