Fauci: Varhaiset tiedot omikronista ovat ”hiukan rohkaisevia”

Tarkempaa tutkimustietoa koronaviruksen omikronvariantin todellisesta luonteesta odotetaan saatavan muutaman viikon sisällä.

Anthony Fauci kuvattiin viime viikolla Valkoisen talon koronatiedotustilaisuudessa Washingtonissa.

6.12.2021 18:24

Yhdysvaltain hallinnon johtava koronaneuvonantaja Anthony Fauci sanoi sunnuntaina pitävänsä varhaisia tietoja koronaviruksen omikronvariantista ”hiukan rohkaisevina”. Hän kuitenkin painotti CNN:n haastattelussa, että tarvitaan vielä lisää tietoa, ennen kuin muunnoksen todellisesta luonteesta on varmuutta.

Tähän mennessä esille nousseet tiedot viittaavat siihen, että omikron tarttuu muita koronan muunnoksia helpommin. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan saatu näyttöä siitä, että variantin aiheuttama covid-19-tauti olisi aiempaa vakavampi.

Faucin mukaan omikronilla on ollut etulyöntiasema Etelä-Afrikassa, jonka terveysviranomaiset raportoivat siitä ensimmäisenä muulle maailmalle. Vielä marraskuun puolivälissä maassa todettiin vain muutamia satoja uusia koronatartuntoja päivässä, mutta viime päivinä, vain reilut pari viikkoa myöhemmin, tartuntoja on raportoitu jo yli 16 000 päivässä.

Etelä-Afrikan tartuntakäyrän lähes pystysuoran nousukulman Fauci sanoi johtuvan ”lähes yksinomaan omikronista”.

– Vaikka on liian varhaista antaa minkäänlaisia ehdottomia lausuntoja siitä, tähän mennessä ei näytä siltä, että omikron olisi merkittävästi vakavampi. Toistaiseksi merkit ovat hiukan rohkaisevia, Fauci sanoi.

Lue lisää: Tanskan terveysviranomaiset: omikron leviää huolestuttavaa vauhtia

Etelä-Afrikan lääkäreiltä on kantautunut maailmalle tietoja, joiden mukaan omikrontartunnan saaneiden oireet vaikuttavat jäävän useimmiten lieviksi. Toisaalta paikalliset terveysasiantuntijat ovat varoitelleet, että nuoriin painottuva väestön ikärakenne saattaa vaikuttaa tilastoihin ja vakavammat tapaukset saattavat seurata perässä muutamien viikkojen viiveellä.

Fauci myös kiitteli eteläafrikkalaisia kollegoitaan läpinäkyvästä tiedottamisesta.

Parhaillaan ovat menossa laboratoriotutkimukset, joissa selvitetään omikronin tarttuvuutta ja vakavuutta muihin muunnoksiin verrattuna. Tuloksia odotetaan muutaman viikon sisällä, samoin kuin tietoja variantin mahdollisesta kyvystä väistää nykyisten rokotteiden tuottamaa suojaa.

Marraskuun lopulla tunnistettua omikronmuunnosta on tähän mennessä löydetty noin 40 maasta. Yhdysvalloissa variantin on vahvistettu levinneen ainakin 15 osavaltioon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?