Virasta eroamisia ja sakkoja: Näin on käynyt Euroopassa poliitikoille, jotka ovat sählänneet korona­rajoitusten kanssa

Koronapandemian aikana otsikoihin on noussut muutamia tapauksia, joissa poliitikot ja viranomaiset ovat itse rikkoneet koronarajoituksia.

Sanna Marin ei ole ainoa poliitikko, jonka toiminta on aiheuttanut keskustelua pandemian keskellä.

6.12.2021 12:53

Mahdollisesti koronatartunnalle altistuneen pääministeri Sanna Marinin viikonloppuinen juhliminen yökerhossa on herättänyt hämmennystä.

Turvallisuusjohtajan antama ohjeistus kontaktien välttämisestä lähetettiin lauantai-iltana, mutta se tavoitti Marinin vasta sunnuntaina. Marin on kuitenkin kommentoinut Helsingin Sanomille, että hänen olisi itse pitänyt käyttää parempaa harkintaa.

Marin ei ole ainoa poliitikko, jonka toiminta on aiheuttanut keskustelua pandemian keskellä.

Erna Solberg.

Keväällä Norjan pääministeri Erna Solberg järjesti 60-vuotissyntymäpäiväjuhlat, joihin osallistui hänen itsensä lisäksi 13 ihmistä. Tapahtuman aikaan maassa oli kielletty yli 10 hengen kokoontumiset.

Solberg pyysi rajoitusten rikkomista anteeksi ja joutui maksamaan 20 000 Norjan kruunun eli noin 2 000 euron sakot.

Matt Hancock.

Kesällä Ison-Britannian terveysministeri Matt Hancock erosi virastaan. Syynä oli keväällä julkisuuteen vuodetut kuvat, joissa Hancock pussailee avustajansa Gina Coladangelon kanssa aikana, jolloin halailu oman perheen ulkopuolisen henkilön kanssa oli koronasääntöjen vastaista.

– Meidän, jotka päätämme näistä säännöistä, on noudatettava niitä itse. Siksi minun täytyy erota, Hancock sanoi Twitterissä jakamassaan videossa.

Dominic Cummings.

Myös muut julkiset toimijat ovat joutuneet kohujen keskiöön. Britanniassa pääministeri Boris Johnsonin entistä neuvonantajaa Dominic Cummingsia arvosteltiin viime vuonna jyrkästi koronarajoitusten rikkomisesta. Cummings oli ajanut perheensä kanssa vanhempiensa luo Koillis-Englantiin, vaikka oli tuohon aikaan koronaoireiden vuoksi karanteenissa.

Cummings puolisteli toimintaansa vetoamalla siihen, että oli käyttänyt tilanteessa omaa harkintaansa. Hän ei katunut tekoaan, mutta erosi virastaan elokuussa, muutama kuukausi tapahtuneen jälkeen.

Catherine Calderwood.

Viime vuoden keväällä myös Skotlannin silloisen johtavan terveysviranomaisen Catherine Calderwoodin toilailu päättyi virasta eroamiseen. Calderwood rikkoi sulkutilassa olleen maan määräyksiä kahdesti matkustamalla kakkoskotiinsa Earlsferry in Fifeen, joka sijaitsee yli viiden tunnin ajomatkan päässä hänen kotikaupungistaan Edinburghista.

Hieman aiemmin Calderwood oli esiintynyt useissa radio- ja televisio-ohjelmissa, joissa hän oli kehottanut kaikkia noudattamaan määräyksiä ja pysymään kotona. Calderwood sai poliisilta varoituksen rajoitusten rikkomisesta ja ilmoitti sen jälkeen eroavansa tehtävästään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?