Tutkimukset paljastivat laajan kokaiiniongelman Britannian parlamentissa – puhemies ottamassa kovat keinot käyttöön - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkimukset paljastivat laajan kokaiini­ongelman Britannian parlamentissa – puhe­mies ottamassa kovat keinot käyttöön

Sunday Timesin lähteen mukaan monet saarivaltion parlamenttiedustajat kaipaavat addiktioonsa apua.

Westminsterin palatsi Lontoossa joulukuussa 2020.

6.12.2021 3:42

Britannian parlamentin alahuoneen puhemies Sir Lindsay Hoyle on ilmoittanut kääntyvänsä poliisin puoleen puuttuakseen huumeiden käyttöön maan parlamentin tiloissa, BBC uutisoi.

Sunday Timesissa sunnuntaina julkistetun selvityksen mukaan Westminsterin palatsin 12:sta tutkitusta vessatilasta vain yhdestä ei löytynyt kokaiinin jäänteitä. Rakennuksen ylläpidosta vastaava valiokunta on harkinnut jopa vainukoiriin turvautumista käräyttääkseen tiloissa liikkuvat käyttäjät. Rikoksesta epäillään sekä parlamentaarikkoja että virkamiehiä.

Sunday Timesin mukaan poliisi on ottanut kuluneen vuoden sisällä kiinni kaikkiaan 13 laittomia huumausaineita hallussaan pitävää henkilöä parlamenttirakennuksen läheisyydessä. Laiton myynti johti ympäristössä samalla aikavälillä kahteen pidätykseen.

Nimettömät lähteet kuvailevat Sunday Timesille maan politiikan huipulla rehottavaa kulttuuria, jossa kokaiinia käytetään varsin avoimesti. Eräs lähde kertoo todistaneensa parlamentaarikon käyttöä suoraan toimittajien edessä. Toisen mukaan osa käyttäjistä liikkuu kokaiinipöllyissä kaiken aikaa.

– Osan nimistä tuntevat kaikki. Jotkut ovat kunnianhimoisia, nuoria parlamentaarikkoja ja virkamiehiä, mutta kaikki heistä vaarantavat uransa. He luulevat olevansa koskemattomia ja kuplassa olevien ystäviensä suojeluksessa. Se on järkyttävää, mutta myös surullista. Monet heistä kaipaavat apua.

Britannian hallituksen on määrä myöntää maanantaina 700 miljoonan punnan määrärahat huumeongelmia ehkäisevään kolmen vuoden ohjelmaan. BBC:n mukaan rahoja pyritään kohdentamaan pikemminkin ongelmakäyttäjien kuntouttamiseen kuin hallussapidosta kärähtäneiden oikeudenkäyntikuluihin.

Sunday Times kertoo, että toisaalta pääministeri Boris Johnsonin tarkoituksena on keskittyä keskiluokkaisten käyttäjien käräyttämiseen torjuakseen mielikuvaa, jonka mukaan nämä selviävät kokaiinin käytöstä vailla seuraamuksia.

Kokaiinin hallussapidosta voi seurata Britanniassa korkeimmillaan 7 vuoden vankeusrangaistus.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?