Huolestuttava havainto Etelä-Afrikasta: Alle 5-vuotiaita koronapotilaita on sairaaloissa enemmän kuin koskaan

Toistaiseksi ei ole vahvistettu, että pikkulasten lisääntynyt sairaalahoidon tarve johtuisi koronaviruksen omikronvariantista. Sairaalahoitoon joutuneiden lasten oireilun on kuvailtu olevan edelleen pääosin lievää.

4.12.2021 18:35

Samaan aikaan kuin maailmalla odotetaan lisää tutkimustietoa koronaviruksen uuden omikronvariantin käyttäytymisestä ja vaikutuksista, on Etelä-Afrikassa tehty huolestuttava havainto: alle 5-vuotiaiden koronapotilaiden sairaalahoidon tarve on noussut maassa voimakkaasti.

– On selvää, että Gautengin provinssissa tapausten ja sairaalaan joutuvien määrä on kasvanut viikko viikolta korkeammaksi kuin olemme koskaan tähän mennessä nähneet. Olemme nähneet jyrkkää nousua sairaalahoidon tarpeessa kaikissa ikäluokissa, mutta erityisesti alle 5-vuotiaissa, kertoi Etelä-Afrikan hallituksen lääketieteellinen neuvonantaja Waasila Jassat perjantaina lehdistötilaisuudessa Daily Beastin mukaan.

Etelä-Afrikan suurinta kaupunkia Johannesburgia ympäröivässä Gautengin provinssissa elää yli neljännes koko maan lähes 60-miljoonaisesta väestöstä. Omikronmuunnoksesta ilmoittivat ensimmäisenä maailman terveysjärjestölle WHO:lle marraskuun lopulla eteläafrikkalaiset tutkijat, kun he olivat kiinnittäneet koronatartuntojen määrän nopeaan kasvuun juuri Gautengin alueella.

Eteläafrikkalaiset jonottivat koronatesteihin Johannesburgissa sijaitsevaan laboratorioon tiistaina.

Etelä-Afrikan neljännen korona-aallon nousun suurimpana syynä pidetään omikronin ilmaantumista, sillä vaikuttaa yhä todennäköisemmältä, että se leviää muita variantteja tehokkaammin.

Lue lisää: Tutkijoiden huolestuttava havainto omikronista: näyttää leviävän kaksi kertaa deltaa nopeammin

Jassat kertoi perjantaina alle 5-vuotiaiden olevan nyt suurin sairaalahoitoa koronan vuoksi tarvitseva ikäryhmä maassa yli 60-vuotiaiden jälkeen.

– Verrattuna siihen, mitä olemme aiemmin nähneet, erilainen trendi on erityisesti alle 5-vuotiaiden sairaalaan joutuminen, Jassat sanoi.

Lasten kohdalla koronaviruksen terveydelliset vaikutukset ovat olleet pandemian aikana tähän mennessä muihin verrattuna vähäisempiä. Jassatin mukaan Etelä-Afrikan kolmannessa tautiaallossa nähtiin jo kuitenkin sairaalahoidon tarpeen kasvua lapsilla ja teini-ikäisillä, mutta nyt neljännen aallon noustessa erityisesti alle 5-vuotiaiden osuus on korostunut.

Esimerkkinä Jassat esitteli Tshwanen kaupungin metropolialueen tilastoja, joiden mukaan yli 100 alle 5-vuotiasta joutui sairaalaan koronan takia neljännen aallon kahden ensimmäisen viikon kuluessa. Kolmannen aallon ensimmäisinä viikkoina toukokuussa vastaava määrä oli samalla alueella vielä alle 20.

Terveydenhuollon työntekijä otti naiselta koronatestinäytteen Johannesburgissa tiistaina.

Jassatin mukaan tauti kiertää enemmän lasten keskuudessa sitä mukaa, kun aikuisista yhä useampi on rokotettu. Tapausten määrän kasvaessa lisääntyvät myös sairaalahoitoa vaativat tapaukset.

Tshwanen lääkäreiden mukaan ”kaikki” sairaalahoitoa tarvinneet 12–18-vuotiaat ovat olleet rokottamattomia, vaikka he olisivat oikeutettuja rokotteen saamiseen. Etelä-Afrikassa alle 12-vuotiailla ei ole rokotusmahdollisuutta.

– Alle 12-vuotiaiden lasten vanhemmista kolmea lukuun ottamatta kukaan ei ollut ottanut rokotuksia, Jassat huomautti.

Jassatin mukaan tämän vuoksi olisi erityisen tärkeää, että aikuiset ottaisivat rokotteet suojatakseen pieniä lapsiaan. Etelä-Afrikassa vain noin 42 prosenttia aikuisista on saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksensa.

Lue lisää: Suomessa seitsemän omikron­tartuntaa – näillä alueilla ne on todettu

Huolta pikkulasten lisääntyvästä sairaalahoidon tarpeesta tyynnytteli kuitenkin lauantaina Gautengissa viranomaisena työskentelevä kansanterveyden asiantuntija Ntsakisi Maluleke. Hänen mukaansa lasten tilanteen suhteen tulee pysyä valppaana, mutta paniikkiin ei ole syytä, sillä lasten infektiot ovat olleet edelleen varsin lieviä.

Tutkimuksilla ei ole toistaiseksi saatu vahvistusta siihen, että omikron olisi muita muunnoksia vaarallisempi juuri lapsille.

– Meitä tyynnyttävät lääkäreiden raportit, joiden mukaan lasten taudinkuva on lievä. Terveysviranomaiset ja tutkijat selvittävät nyt, mikä kasvattaa nuorten ikäryhmien kasvanutta sairaalahoidon tarvetta. Toivomme, että voimme tarjota enemmän selvyyttä asiaan tulevina viikkoina, Maluleke kertoi Reutersin haastattelussa.

Lievästä oireilusta huolimatta terveydenhuollossa suhtaudutaan lasten tartuntoihin Maluleken mukaan varauksella, joten lapset kirjataan mieluummin muutamaksi päiväksi sisään sairaalaan kuin otetaan riski komplikaatioiden ilmaantumisesta kotihoidossa.

Etelä-Afrikassa vain pieni osa koronanäytteistä sekvensoidaan, joten toistaiseksi ei ole myöskään varmistettu, että sairaaloihin joutuneilla lapsilla olisi juuri omikrontartuntoja.

Nainen sai koronarokotteen Johannesburgin vauraalla Houghtonin asuinalueella viime vuoden elokuussa.

Maluleke kehotti vanhempia ja raskaana olevia naisia ottamaan flunssan kaltaiset oireet vakavasti ja hakeutumaan koronatestiin. Myös raskaana olevien sairaalahoidon tarve on lisääntynyt viime aikoina Etelä-Afrikassa.

– Kansalaisten on oltava pelottomia, mutta valppaita, hän sanoi.

Sairaalahoidon tarpeen voimakkaasta kasvusta huolimatta Etelä-Afrikan sairaalat eivät ole toistaiseksi täyttyneet omikronpotilaista. Maassa ollaan kuitenkin jo varauduttu terveydenhuollon kapasiteetin mahdolliseen ylittymiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?