Tutkijat: Omikronmuunnos näyttää leviävän kaksi kertaa nopeammin kuin deltavariantti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkijoiden huolestuttava havainto omikronista: näyttää leviävän kaksi kertaa deltaa nopeammin

Eteläafrikkalaisten tutkijoiden mukaan sairaalahoitoa vaativien koronavirustapausten määrä on kasvanut huolestuttavasti omikronvariantin myötä.

4.12.2021 5:03

Tutkijoiden mukaan uusin koronavirusvariantti omikron näyttää leviävän Etelä-Afrikassa yli kaksi kertaa nopeammin kuin aiempi deltamuunnos. Asiasta kertoi New York Times.

Uusi tutkimus osoittaa, että variantti on tartuttavampi kuin edeltäjänsä, joka myös oli helpommin leviävä kuin aikaisemmat variantit.

Eteläafrikkalaiset tutkijat kertoivat havainnoistaan tämän viikon lopulla. Tautitapausten määrä on noussut maassa lyhyen ajan sisällä yli kaksinkertaiseksi.

Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu tai julkaistu tieteellisessä julkaisussa.

Aiemmin sairastettu koronavirustauti näyttää uusien tietojen mukaan vaikuttavan vähän immuniteettisuojaan omikronvarianttia vastaan. Tutkijaryhmä arvioi riskin sairastua uudestaan tautiin omikronin kautta olevan jopa 2,4 kertaa suurempi koronaviruksen alkuperäiseen versioon verrattuna.

Omikronin nopea leviäminen näyttää johtuvan siis kahdesta tekijästä. Siitä, että se on helpommin tarttuva kuin edelliset variantit sekä siitä, että se näyttäisi väistävän kehon immuniteettisuojaa. Tutkijoiden mukaan vielä ei tiedetä, kumpi nopeaan leviämiseen vaikuttaa enemmän.

Eteläafrikkalainen yliopistotutkija Juliet Pulliam on tutkinut viruksen luomaa immuniteettia. Pulliam näki koronavirustartuntojen lähtevän uuteen nousuun taudin sairastaneiden keskuudessa. Tämä sattui samaan aikaan omikronin ilmestymisen kanssa.

Vielä on kuitenkin liian aikaista sanoa, aiheuttaako omikron helpommin vakavaa tautimuotoa aiempiin variantteihin verrattuna.

Useat maat ovat rajoittaneet maahantuloa riskialueelta ja lentoliikenteeseen on tullut uusia säännöksiä muunnoksen leviämisen seurauksena.

Yhdysvalloissa omikronia on löydetty uutistoimisto Reutersin mukaan jo yhdestätoista osavaltiosta. Se on saapunut alueille yleensä matkustajien vanavedessä.

Yhdysvaltain terveysviranomaiset varoittavat variantin nopeasta leviämisestä.

THL:n ohjeiden mukaan paras tapa suojautua koronavirusta vastaan on rokottautua, käyttää maskia ja huolehtia käsihygieniasta sekä turvaväleistä julkisissa tiloissa. Myös koronavilkun käyttäminen on suositeltavaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?