Tiedot Etelä-Afrikasta: Yksi oire ollut kaikkein hallitsevin ensimmäisillä omikron­potilailla

Eteläafrikkalaiset lääkärit kertovat potilaidensa oireista.

1.12.2021 19:00

Vielä on liian varhaista sanoa tarkasti, minkälaisia oireita koronan omikronvariantti yleensä aiheuttaa.

Jotain osviittaa saadaan kuitenkin siitä, kuinka eteläafrikkalaiset lääkärit ovat kuvanneet taudin oireita ensimmäisillä omikronpotilailla.

Näyttäisi siltä, että yksi oire on ollut omikronpotilailla kaikkein vallitsevin.

Omikronin oireista ovat puhuneet kansainvälisessä lehdistössä lääkäri Angelique Coetzee sekä NBC:n siteeraama lääkäri Unben Pillay. Juuri Coetzee varoitti ensimmäisenä uudesta variantista Etelä-Afrikassa.

Molemmat sanovat, että uuden aallon koronatapaukset ovat aiheuttaneet pääasiassa lieviä oireita. Etelä-Afrikan koronatapausten määrä lähti uuteen nousuun marraskuun puolivälin tienoilla, samaan aikaan, kun omikronvariantti ensimmäisen kerran havaittiin.

Noin 80 prosenttia kaikista uuden aallon tartunnoista on todettu Gautengin provinssissa.

Pillay, joka pitää vastaanottoa juuri Gautengissä, totesi maanantaina lehdistötilaisuudessa, että uuden aallon aikana tulleilla potilailla on ollut flunssan kaltaisia oireita, kuten kuivaa yskää, kuumetta, yöhikoilua ja paljon lihaskipuja.

Coetzee kertoi BBC:lle samaa. Oireet omikronpotilailla ovat olleet ”erittäin lieviä”.

Coetzeen mukaan kaikkein hallitsevin oire on ollut ankara väsymys, joka on kestänyt päivän tai kaksi. Näiden lisäksi potilaat ovat raportoineet päänsärystä ja lihaskivuista.

Coetzee kertoo, että hän alkoi nähdä ensimmäisiä merkkejä uudesta variantista 18. marraskuuta. Tuolloin koronapotilailla alkoi olla ”erikoisia oireita”, jotka erosivat hieman deltavariantin kohdalla tutuksi tulleista oireista.

Yksi miespotilas, noin 33-vuotias, kertoi olevansa erittäin väsynyt. Hänellä oli myös lihaskipuja. Hänen kurkkunsa ei ollut kipeä, mutta sitä ”kutitti”. Hänellä ei ollut yskää eikä hän menettänyt haju- ja makuaistiaan.

Mies ja koko hänen perheensä antoi positiivisen koronanäytteen. Tämän jälkeen Coetzee alkoi huomata samanlaisia oireita myös muissa koronapotilaissa.

– Suurin osa potilaista kokee erittäin, erittäin lieviä oireita, eikä ketään ole otettu sairaalahoitoon leikkauksia varten. Olemme pystyneet hoitamaan näitä potilaita kotona, Coetzee totesi Reutersille sunnuntaina.

Coetzee kertoi aiemmin Telegraphille myös kuusivuotiaasta lapsesta, jolla oli erittäin korkea pulssi. Hänen tilansa kuitenkin normalisoitui parin päivän päästä.

Potilailla ei ole havaittu happitasojen putoamista, Coetzee kertoi Reutersille.

Coetzeen mukaan puolet potilaista, joita hän on hoitanut omikronin takia, eivät ole olleet rokotettuja.

Coetzee päätti varoittaa juuri marraskuun 18. päivä Etelä-Afrikan rokotekomiteaa, johon hän itsekin kuuluu.

– Kerroin, että jokin on vialla, olen huomannut tänään oireita, jotka eivät sovi deltaan, Coetzee totesi BBC:lle.

Toimittajan kysymykseen siitä, panikoidaanko Euroopassa nyt turhaan uuden variantin takia, Coetzee vastasi: ”Tässä vaiheessa vastaan kyllä, mutta parin viikon päästä saatan sanoa jotain muuta.”

Etelä-Afrikassa koronan takia sairaalaan joutuneiden määrä on kasvanut samalla, kun omikron on levinnyt.

Sairaalaan joutuneiden määrän kasvu Etelä-Afrikassa saattaa selittyä sillä, että maan koronatilanne on yleisesti huonontunut, ja yhä useampi ihminen saa tartunnan myös muista kuin omikronvariantista.

Se, että ensikäden havainnot Etelä-Afrikasta kertovat omikronin saaneiden sairastavan hyvinkin lieväoireista tautia saattaa taas selittyä sillä, että ensimmäiset potilaat ovat olleet verrattain nuoria ihmisiä, joilla koronan oireet ovat joka tapauksessa lievempiä, oli kyseessä mikä variantti tahansa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?