Maailman terveysjärjestö korjasi suositustaan: kehottaa yli 60-vuotiaita, jotka eivät ole täysin rokotettuja, välttämään matkustamista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Maailman terveys­järjestö korjasi suositustaan: kehottaa yli 60-vuotiaita, jotka eivät ole täysin rokotettuja, välttämään matkustamista

Aiemmin Maailman terveysjärjestö WHO kehotti kaikkia yli 60-vuotiaista välttämään matkustamista.

Riskiryhmiin kuuluvia kehotetaan välttämään matkustamista.

30.11.2021 20:31 | Päivitetty 1.12.2021 7:16

Maailman terveysjärjestö WHO kehotti tiistaina yli 60-vuotiaita ja muita riskiryhmiin kuuluvia, jotka eivät olet täysin rokotettuja lykkäämään matkustamista uuden virusmuunnoksen aiheuttaessa huolta maailmalla.

Järjestö viittasi matkustustiedotteessaan koronaviruksen uudesta omikronmuunnoksesta johtuvaan, mahdollisesti lisääntyneeseen vaaraan riskiryhmille.

– Henkilöiden, jotka eivät ole terveitä tai jotka ovat vaarassa sairastua koronaviruksen aiheuttamaan vakavaan tautiin tai kuolla, mukaan lukien yli 60-vuotiaiden tai lisäsairauksia omaavien henkilöiden, tulisi lykätä matkustamista, järjestö sanoi.

Myöhemmin järjestö korjasi aiempaa tiedotetta sanoen, että suositus koski niitä, jotka eivät ole täysin rokotettuja.

WHO:n päällikkö Tedros Adhanom Ghebreyesus kehotti jäsenmaita rauhallisuuteen ja toimimaan rationaalisesti omikronin vastaisissa rajoitustoimissa. Tedros painotti, että muunnoksen vaarallisuudesta ei tiedetä vielä tarkkaan.

– Meillä on edelleen enemmän kysymyksiä kuin vastauksia omikronin leviämisestä, taudin vakavuudesta, testien luotettavuudesta, hoidosta ja rokotteista, hän sanoi.

Päällikkö totesi samalla ymmärtävänsä, että valtiot haluavat suojella kansalaisiaan virusmuunnokselta, jota ei tunneta vielä kunnolla.

Samalla WHO huomautti, että matkustajia koskevat toimet tulisivat olla riskiin nähden oikeasuhtaisia ja aikarajoitettuja. Matkustajien arvokkuutta, ihmisarvoa ja vapauksia tulee kunnioittaa.

WHO:n mukaan ”välttämätöntä kansainvälistä matkustamista”, kuten humanitaarista työtä, kotimaahan palaamista ja elintärkeiden tarvikkeiden kuljetuksia tulisi priorisoida myös pandemian aikana.

WHO raportoi Etelä-Afrikasta löydetystä omikronmuunnoksesta vain alle viikko sitten. Sunnuntaina järjestö kertoi, että ainakin 56 valtiota on jo asettanut matkustusrajoituksia viruksesta johtuen.

– On odotettavaa, että omikronmuunnosta havaitaan kasvavissa määrin maita valtiollisten viranomaisten lisätessä valvontaa ja testausta.

Juttua korjattu 1.joulukuuta kello 1: WHO korjasi aiempaa lausuntoaan ja sanoi, että suositus koski niitä, jotka eivät ole täysin rokotettuja koronavirusta vastaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?