Venäjän suur­lähetystön outo tulkinta talvi­sodan syistä ihmetyttää – myös Viron ex-presidentti ärähti

Venäjän Etelä-Afrikan-suurlähetystö muisteli tasan 82 vuotta sitten syttynyttä talvisotaa sosiaalisen median kanavillaan tiistaina.

Tiistaina tuli kuluneeksi tasan 82 vuotta talvisodan käynnistymisestä Suomen ja Neuvostoliiton välillä. Sodan alkamista on muisteltu sekä Suomessa että Venäjällä, mutta sosiaalisessa mediassa on herättänyt hämmennystä Venäjän Etelä-Afrikan-suurlähetystön tulkinta sen syttymiseen liittyneistä seikoista.

Twitterissä julkaistussa päivityksessään suurlähetystö kertoo talvisodan syttyneen ”toisen maailmansodan lähestyessä aluekiistojen lietsomana” sekä Suomen ja Kolmannen valtakunnan eli natsi-Saksan lisääntyneen sotilasyhteistyön seurauksena.

Twiitissä on suurlähetystön tilille Instagram-sovellukseen johtava linkki, jonka takaa paljastuu pidempi päivitys aiheesta. Siinä luvataan kertoa tarkemmin, miksi Neuvostoliitto näki Suomen tuolloin ”Hitlerin todennäköisenä liittolaisena”.

Päivityksen mukaan Suomi omaksui vuoden 1918 sisällissodan ja talvisodan välisinä vuosina ”vihamielisen suhtautumisen” Neuvostoliittoa vastaan ja ryhtyi suunnittelemaan Neuvosto-Karjalan valtaamista. Suurlähetystön mukaan Neuvostoliiton johto oli huolissaan ”Suomen valtaeliitin läheisestä yhteistyöstä natsi-Saksan kanssa”.

– Neuvostoliiton ja Suomen raja sijaitsi vain 32 kilometrin päässä Leningradista, mikä teki Suomenlahdesta ja kaupungista äärimmäisen alttiita mahdolliselle hyökkäykselle. Hyökkäämättömyyssopimuksesta huolimatta Neuvostoliiton johdolla ei ollut epäilystäkään siitä, että suuri sota natseja vastaan oli tulossa, ja tässä asiayhteydessä Suomi nähtiin Saksan mahdollisena liittolaisena, päivityksessä kirjoitetaan.

Suurlähetystö unohtaa kuitenkin mainita, että Neuvostoliitto ja Saksa olivat solmineet jo elokuussa keskinäisen hyökkäämättömyyssopimuksen eli Molotov–Ribbentrop-sopimuksen. Sen salaisessa lisäpöytäkirjassa Suomi liitettiin Latvian ja Viron mukana Neuvostoliiton etupiiriin.

Päivityksessä puhutaan ”sodan alkamisesta”, mutta sen sijaan siinä ei kerrota, että Neuvostoliitto aloitti sodan hyökkäämällä Suomeen ilman sodanjulistusta. Neljä päivää aiemmin se oli lavastanut Mainilan kylässä välikohtauksen, joka johti Suomen ja Neuvostoliiton keskinäisen hyökkäämättömyyssopimuksen yksipuoliseen purkautumiseen.

Lue lisää: Hämmentävä talvi­sota-visailu ilmestyi Venäjällä: ”Vaihto­ehtoinen versio” Mainilan laukauksista on yhä voimissaan

Venäjän Etelä-Afrikan suurlähetystön talvisota-aiheista päivitystä on kommentoinut Twitterissä ärhäkästi muun muassa Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves.

– Hei pellet, te olitte natsi-Saksan liittolaisia hyökätessänne Suomeen. Jos he olisivat olleet ”todennäköisiä liittolaisia”, he olisivat olleet myös teidän liittolaisianne, Ilves huomauttaa twiitissään.

– On omituista, että nykypäivän Venäjä yrittää oikeuttaa Neuvostoliiton hyökkäystä pienen naapurinsa kimppuun ja kierrättää kaikkein primitiivisintä Stalinin ajan propagandaa, Ilves jatkaa.

Suurlähetystön päivitykset ovat keränneet alleen myös monia muita kriittisiä kommentteja, joissa sen näkemykset kyseenalaistetaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?