Hollannin terveysviranomaiset: Omikron levisi maassa jo viikkoa tiedettyä aiemmin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Omikronia esiintyi Euroopassa jo ainakin viikkoa aiemmin kuin on tähän asti luultu

Hollannin terveysviranomaiset kertoivat tiistaina, että koronaviruksen omikronmuunnosta on löydetty parin viikon takaisesta koronanäytteestä.

Etelä-Afrikasta Hollantiin lentäneiltä matkustajilta otettiin koronavirusnäytteitä Amsterdamissa Schipholin lentoasemalla tiistaina.

30.11.2021 19:37

Koronaviruksen omikronmuunnosta esiintyi Hollannissa jo ainakin viikkoa aiemmin kuin on tähän asti tiedetty, kertoi maan kansanterveysinstituutti RIVM tiistaina. Asiasta uutisoivat muun muassa Reuters ja AFP.

Instituutin mukaan omikronvariantti on löydetty kahdesta nyt tutkitusta koronanäytteestä, jotka otettiin tartunnan saaneilta jo 19. ja 23. marraskuuta. Tämä tarkoittaa sitä, että omikron levisi jossain määrin ainakin Hollannissa jo ennen kuin se tunnistettiin eteläisessä Afrikassa.

Etelä-Afrikan terveysviranomaiset kertoivat koronaviruksen uuden B.1.1.529 -muunnoksen löytymisestä viime torstaina. Myöhemmin variantti sai nimekseen kreikkalaisten aakkosten omikron-kirjaimen.

Useat maat ovat rajoittaneet eteläisestä Afrikasta tulevaa lentoliikennettä omikronin leviämisen pelossa. Perjantaina Hollantiin ehti vielä laskeutua kaksi Etelä-Afrikasta tullutta lentoa, joiden matkustajilta löydettiin ainakin 14 omikrontartuntaa.

Sittemmin useat maat ovat raportoineet yksittäisistä omikrontapauksista alueillaan.

Omikron on herättänyt huolta maailmalla, sillä sen leviämisteho vaikuttaa olevan suurempi kuin aiemmilla koronavarianteilla. Se, aiheuttaako mutaatio muita variantteja herkemmin vaikeaa covid-19-taudin muotoa, selviää vasta muutaman viikon kuluessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?