Las Vegas: Dna-näyte ratkaisi 42 vuoden takaisen seksuaalimurhan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kim, 16, löydettiin murhattuna autio­maasta vuonna 1979 – Las Vegasin poliisi kertoi löytäneensä viimein tekijän

Yhdysvalloissa on jälleen onnistuttu ratkaisemaan vuosikymmeniä vanha murhamysteeri dna-näytteen avulla.

16-vuotias Kim Bryant kuvattuna lähellä katoamisensa ajankohtaa vuonna 1979.

30.11.2021 20:49

Kun 16-vuotiasta Kim Bryantia ei kuulunut sinä päivänä koulusta kotiin, tekivät vanhemmat tyttärestään katoamisilmoituksen. Pian kävi ilmi, että Kimin poikaystävän oli ollut määrä tavata tyttö iltapäivällä paikallisessa jäätelöbaarissa, mutta hänen tultua paikalle tämä oli jo poistunut.

Elettiin tammikuun loppua Las Vegasissa vuonna 1979.

Seksuaalimurhan uhriksi joutuneen Kimin ruumis löydettiin autiomaasta vasta vajaata kuukautta myöhemmin. Tuolloin rikospaikalta eristettiin murhaajalle todennäköisesti kuulunut spermanäyte, mutta lopulta tapauksen kohtalona oli päätyä ratkaisemattomien henkirikosten mappiin.

Kim Bryantista tehtiin katoamisilmoitus, kun hän ei palannut koulusta kotiin tammikuussa 1979.

Maanantaina Las Vegasin poliisi järjesti lehdistötilaisuuden, jossa viranomaiset ilmoittivat löytäneensä viimein ratkaisun 42 vuoden takaiseen murhamysteeriin. Poliisin mukaan Kim Bryantin murhasi Johnny Peterson, joka oli teon aikaan itsekin vasta 19-vuotias.

– Hän ei ollut koskaan poliisin tähtäimessä epäiltynä, Las Vegasin poliisin murhaosaston komisario Ray Spencer kertoi maanantain lehdistötilaisuudessa.

Spencerin mukaan Peterson asui alkuvuodesta 1979 Las Vegasissa ja kävi hetkellisesti myös samaa yläkoulua Kimin kanssa. Murhan tapahtuessa hän ei kuitenkaan ollut enää oppilaana koulussa.

Vuonna 1980 Peterson pidätettiin toiseen seksuaalirikokseen liittyen, mutta hänet vapautettiin syytteistä.

Petersonia ei enää saada vastuuseen Kimin murhasta, sillä hän kuoli jo vuonna 1993. Bryantin perheelle tapauksen lopullinen ratkaisu oli kuitenkin helpotus.

– Kim oli kaunis tyttö, jolla oli loistava tulevaisuus. Olen onnellinen siitä, että jotakin tehdään tämänkaltaisten tapausten ratkaisemiseksi, Kimin isä Edward Elliott kertoi lausunnossaan CNN:n mukaan.

Kuten useissa tapauksissa viime vuosina, myös Kimin murhan kohdalla ratkaisun tarjosi lopulta vuosikymmenien aikana huimasti kehittynyt dna-tutkimus.

Poliisin laboratoriopalveluiden johtajan Kim Murgan mukaan rikospaikalta löydetty spermanäyte testattiin jo vuonna 2008, mutta tuolloin siihen sopivaa dna-näytettä ei löytynyt poliisin tietokannasta. Viime tammikuussa näyte tutkittiin uudelleen, ja tuolloin se paljastui tuntemattomalle miehelle kuuluneeksi.

Dna-profiiliin sopivaa henkilöä ei kuitenkaan edelleenkään löydetty poliisin rekistereistä.

Viimein apuun tuli paikallinen filantrooppi Justin Woo, jonka antamalla lahjoituksella näyte saatiin testatuksi edistyneemmillä menetelmillä texasilaisessa laboratoriossa. Tulosten avulla löydettiin Petersonille sukua oleva henkilö, jonka kautta tämän jäljille lopulta päästiin.

– Lataamme profiilin useisiin tietokantoihin ja löydämme dna:n kautta kaukaisesti sukua olevia henkilöitä. Sitten hiljalleen suljemme heitä pois läheisten sukulaisten joukosta tai sisällytämme heitä siihen. Työstämme sukupuuta, tutkimuksen Texasissa tehneen Othram-laboratorioyhtiön edustaja Michael Vogen sanoi NBC Newsin mukaan.

Näytteen tutkimuksen lahjoituksellaan mahdollistanut Woo kertoi lehdistötilaisuudessa toivovansa, että lopputulos tuo Kim Bryantin perheelle jonkinlaisen päätepisteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?