Modernan toimitusjohtaja: Nykyrokotteet eivät ehkä ole tehokkaita omikronia vastaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Modernan toimitus­johtaja: Nyky­rokotteet eivät ehkä ole tehokkaita omikronia vastaan

Lääkeyhtiöt ovat aloittaneet jo rokotteiden kehittämisen omikronia vastaan.

30.11.2021 10:55 | Päivitetty 30.11.2021 11:27

Lääkeyhtiö Modernan toimitusjohtaja Stephane Bancel pitää epätodennäköisenä, että olemassa olevat koronarokotteet olisivat tehokkaita omikronmuunnosta vastaan. Bancel kertoi Financial Timesin haastattelussa, että tietoja nykyisten rokotteiden tehokkuudesta olisi saatavilla seuraavien kahden viikon aikana, mutta että tutkijat eivät ole olleet optimistisia.

Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Moderna on kertonut ryhtyvänsä kehittämään erillistä tehosterokotetta omikronia vastaan. Bancelin mukaan uuden toimivan rokotteen kehittämisessä kestää luultavasti kuukausia.

Myös lääkeyhtiö Pfizer on aloittanut koronaviruksen omikronmuunnosta vastaan tarkoitetun rokotteen kehittämisen siltä varalta, että nykyinen rokote ei tehoa varianttia vastaan.

Pfizerin toimitusjohtaja Albert Bourla on arvioinut, että nykyinen rokote antaa kyllä jonkinlaisen suojan, mutta mikäli sen teho on selkeästi heikompi uutta muunnosta vastaan, kehittää yhtiö uuden rokotteen.

Bourlan mukaan Pfizer kehitti aikoinaan uuden rokotteen reilussa kolmessa kuukaudessa myös deltavarianttia vastaan, kun rokotteen toimivuudesta variantin kohdalla ei ollut varmuutta. Vanha rokote kuitenkin toimi myös deltan kohdalla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?